Interview: Ferry Corsten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hoe gaat het met je?

Het gaat erg goed met me. Ik ben blij dat mijn album af is, kan ik eindelijk vanuit de donkere studio weer lekker het zonnetje in. Ik heb anderhalf jaar aan dit album gewerkt, afgewisseld met draaien en tournees over heel de wereld.

Is dat niet lastig om dat te combineren?

Ja, zeker als je er net lekker in zit en dan weer voor een paar weken weg moet. Dan wil je het eigenlijk liever eerst afmaken, maar gelukkig kan ik op mijn laptop ook heel veel doen, zodat ik wel verder kan als ik onderweg ben.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Dat kan van alles zijn, zoals muziek, maar ook een plek waar ik ben. Soms zit ik gewoon in de studio te pingelen en dan komt er iets leuks uit. Af en toe is het wel iets te veel, want ik kan echt overal een ritme in zien. Als ik loop, let ik zelfs op het ritme van mijn voetstappen.

Tevreden over je nieuwe album?

Ik heb nu heel veel dingen gedaan, van het rampestamp werk tot trance. Nu had ik de drang om lekker op een vrije manier te kunnen produceren en dat is volgens mij wel gelukt.

Sla je dan helemaal een nieuwe weg in?

Nee, met Punk en Rock Your Body Rock heb ik de afgelopen tijd al de stap in deze richting gezet in die lijn ga ik gewoon verder. Het is dus niet totaal vernieuwend. Zie het meer als een verfijning. Ik maak gewoon mijn eigen sound.

Altijd al dj/producer willen worden?

De liefde voor muziek ontdekte ik toen ik een jaar of tien was. Het begon allemaal als hobby. Heel klein met een paar plaatjes, later kwamen er draaitafels en ik leerde steeds meer mensen kennen. In een kleine studio ben ik toen begonnen met het produceren van mijn eigen muziek. Dat was echt het ultieme doel dat ik in die tijd voor ogen had.

En toen ging het balletje rollen?

Ja, ik produceerde steeds meer en nummers werden ook uitgebracht. De drang naar succes werd steeds groter. Ik wilde meer. Dat kwam in 1999 met ?Out of the blue?. Vanaf dat moment kreeg ik verzoeken vanuit heel de wereld. Daar had ik echt nooit aan gedacht.

Dat ging dus heel snel?

Ja, in 1999 gingen de sluisdeuren echt open. Eigenlijk was ik helemaal geen dj, maar ik stond opeens in grote clubs te draaien. Af en toe dacht ik wel eens ?wacht eens even?, maar het ging allemaal zo snel.

Wat doe je nu liever produceren of draaien?

Van nature ben ik echt een producer. De laatste tijd gaat het draaien en produceren echt hang in hand. Ik vind het ook heel fijn om een tijd in de studio te zitten en daarna weer op pad te gaan. Ik kan ook gewoon mijn eigen sets draaien en als ik draai zie ik ook weer dingen om me heen waar ik als producer van kan proviteren.

En als je echt moet kiezen?

Dan kies ik voor 51% voor het produceren en de 49% voor het draaien.

Waar draai je het liefste?

In Argentinië. Zoals zij naar een voetbalwedstrijd kijken, zijn ze ook tijdens het uitgaan. Ze gaan echt helemaal los. Dat is echt te gek. Ik vind het ook fijn om in Nederland te draaien. Nederland is echt een festivalland, dat is ook heel fijn.

Je hebt met veel mensen samengewerkt, wat was nu het leukste?

De meeste samenwerkingen gaan gewoon via internet. Maar met Tiësto heb ik in de studio heel veel plezier beleefd. We maakten samen platen onder de naam Gouryella. Dat deden we puur voor de fun er zat geen drang achter. Dat was ook heel fijn. Met Bono zou ik nog wel een keer willen samen werken, dat is echt mijn wens.

Je vrouw is tevens je manager. Hoe is dat?

Dat is leuk, maar ook moeilijk. Het is vreemd om door je vrouw een bepaalde richting op gewezen te worden. Het is ook heel fijn, want op deze manier kunnen we het wel samen doen en bij elkaar zijn. Het wil nog wel eens voorkomen dat we het aan tafel nog over werk hebben, maar dan zegt één van ons snel: morgen is er weer een dag. Als de deur van het kantoor dicht gaat, zijn we gewoon een stel.

Waar droom je van?

Mijn vrouw is Filippijnse. Het lijkt ons dan ook erg leuk om daar een mooi exotisch plekje voor onszelf te hebben.