'Leven zonder speed is het leven niet!'

Vrije tijd door Ze.nl
"Ik kom klaar als ik mijn speciale maatpak aan en uit doe" Jules Deelder
Kleding is eigenlijk onbelangrijk. Ik heb gewoon een goede maat en kan altijd wel slagen in de Italiaanse sector. Soms wil ik speciale effecten op mijn maatpakken, zoals puntige schouders, daar heb ik dan een jongen hier in Rotterdam voor.
Wel heb ik een hele exclusieve ring. Een nazi-ring van Himmler. Die is erg exclusief en een fortuin waard. De ring heb ik ooit op de kop getikt voor een knaak. Die man wilde er een symbolisch bedrag van een gulden voor hebben. Ik zei, ik geef je een knaak! Als ik ooit financieel heel slecht zit kan ik die verpatsen. Op het moment red ik het nog wel hoor. Ik had wat financiële problemen doordat de belastingdienst weinig meegaand was. Die heb ik nu bestreden door die Robijn reclame.

"Hij heeft zichzelf tot een figuur gemaakt" Simon Vinkenoog
Ik doe me niet anders voor dan dat ik ben. Veel mensen zijn niet zichzelf. Ik zit heus niet thuis te bedenken: dan doe ik zus en zo. Ik krijg juist dit image doordat ik altijd consequent mezelf ben. Ik kan nu eenmaal niet anders.
Wat Simon Vinkenoog zegt is voor zijn rekening. Ik bemoei me weinig met de literatuurscène. Dat is allemaal 'literatureluur'.

"Deelder is een wandelende (jazz)encyclopedie" Bart Chabot
Ik heb een heel geordende platenkast. Alle platen staan op label geordend. De rest van mijn leven ziet er echter niet uit als mijn platenkast.
Qua platen ben ik er ook niet op uit om alles te hebben. Alleen wat goed is.

"Er zijn weinig goede bands op dit moment" Jules Deelder
Ik houd van niks op dit moment. Alleen de New Cool Collectives vind ik wel leuk. Ik houd me vooral bezig met gasten die allang dood zijn.
Ik ben ook niet echt onder de indruk van wat DJ Maestro bijvoorbeeld met zijn platen doet. Hij gaat zijn gang maar. Als ik echter de archieven van Blue Note (een befaamd Jazz label ? red.) tot mijn beschikking zou hebben zou ik er heel wat anders van maken. De muziek van Blue Note is gewoon goed, daar kan niemand wat aan veranderen.
Ik breng zelf ook jazz cd?s uit om andere jazz bij te brengen. Ik vind het veel leuker om met iemand aan te komen die nog niemand kent. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar instrumentale jazz. Ik heb een hekel aan al dat gezang. Zoals die Norah Jones die zogenaamd ook jazz maakt, ja dag! Dat is geen gezang.
Dat is een beetje het probleem van jazz. Iedereen is al dood. Maar als je de platen draait dan leven ze weer.

Afbeelding verwijderd door redactie


"We leven bij de gratie van de spuit" Jules Deelder
Leven zonder speed is het leven niet, voor mij! Maar dat kan niet voor iedereen gelden. Al gebruikt iedereen wel wat. Alcohol is ook slopend. Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen. Ik zal drugs echter niet propageren. Ik zal nooit een shotje nemen op het podium ofzo. Ik zou het zelf zonder drugs gewoon een stuk minder naar mijn zin hebben. Ik doe alles wat ik doe altijd zo hard mogelijk. Zo rijdt ik ook altijd zo hard mogelijk. Daar dien je ook het milieu mee. Als je een stukje in 10 minuten kan rijden in plaats van een uur, is dat ook schoner voor het milieu.
In mijn geval houd het drugsgebruik me ook jong. Het is nooit goed onderzocht, maar het kan bijna niet anders. Je kan er niet opeens mee ophouden na 40 jaar. Kijk maar naar Herman Brood. Ik mik nu op de 99 jaar. Ik wil of heel jong dood, of heel oud, maar niet ergens in het midden. Tenslotte ben je maar één dag oud als je in het heden leeft. De rest is tussentijd.
Ik was ook al dichter toen ik nog niet gebruikte. Het helpt wel bepaalde drempels overwinnen. De drugs moeten nooit een doel op zich worden. Het moet jou niet gaan gebruiken.

"Jazz is my Religion" Titel van de film
Ik heb de film nog niet gezien, maar ik maak me geen zorgen. Dat voyeurachtige is niets voor mij. Het filmen heeft in totaal drie jaar geduurd, maar er zaten wel eens drie maanden tussen dat er niets werd gefilmd. Ik zei; doe er maar zo lang over als je wilt. Ik heb Gerard (Wessel, de regisseur ?red.) de vrije hand gegeven. Ik heb achteraf ook niets geredigeerd. Natuurlijk wilde ik niet dat ze kwamen filmen als ik net uit mijn nest kwam, maar verder maakte ik me er geen zorgen over.
Het is ook Gerards film, niet de mijne. De essentie van iemand is toch ongrijpbaar. Maar ik zal best zo zijn als in de film. Ik kan nu eenmaal niet leven zonder jazz.