The Herb Spectacles - Bongolito's Hideaway

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De muziek van The Herb Spectacles bestaat uit een mix van Zuid-Amerikaanse Tijuana- en mariachiklanken. In de jaren zestig werd deze muziek uiterst populair door toedoen van muzikanten als Chet Baker, die naast zijn jazz-werk ook veel mariachiplaten opnam, en natuurlijk Herb Alpert, die met zijn Tijuana Brass deze muziek in een klap wereldbekend maakte. The Herb verwijst uiteraard naar Herb Alpert en toen de band voor het eerst bij elkaar kwam, bleek dat alle bandleden brildragend zijn. The Herb Spectacles was hiermee een feit. Na hun debuutalbum The Incredible World of The Herb Spectacles in 2003 is hier dan de opvolger Bongolito's Hideaway.

Over Herb Alpert las ik ergens: 'Alpert werd met zijn muziek de antiheld van de jaren zestig. Waar de jongeren en de kunstenaars wegliepen met de Beatles en de Stones, daar draaiden jonge, overspannen ouders en saaie economiestudenten de platen van Alpert.'
Aha, ik ben geen saaie economiestudente maar eerder een oudere jonge, soms lichtelijk overspannen, ouder. Dus Bongolito's Hideaway zal ik vast mooi vinden, dacht ik. Bij de eerste tonen kreeg ik gelijk een giechelbui want het deed me denken aan saaie visites bij ooms en tantes waar ik als kind per se mee naar toe moest. En waar dit soort muziek dus altijd op de achtergrond werd gedraaid. Mijn ouders vonden het (gelukkig) maar niks; zij gaven de voorkeur aan soul en rock & roll.

Maar goed, tijdens etentjes en borrels in de afgelopen twee weken heb ik Bongolito's Hideaway ook als achtergrondmuziek opgezet. En ja hoor, de reacties waren idem dito. "Wat is dit voor muziek? Heb je de kast van je ouders geplunderd? Hoe kom je hier nou aan?? Na een paar borreltjes werd er echter al meegefloten, geneuried en met de voetjes op de maat meegetikt. Het deed ons ook wel denken aan filmmuziek en bedachten gelijk voor welke soort films deze muziek dan geschikt zou zijn. Omdat Quentin Tarantino in zijn films over het algemeen een redelijk ongebruikelijke keuze voor muziek heeft, werd zijn naam als eerste genoemd. Hiermee werd Tarantino namelijk ook qua muziekkeuze een trendsetter. Dus een tip voor The Herb Spectacles: stuur een exemplaar naar Tarantino want wie weet krijgen we nog een vervolg op From Dusk till Dawn 2.

Mijn muziek is het dus niet, maar inmiddels ben ik al wel zover dat ik het niet vervelend vind om het als achtergrondmuziek op te zetten.

Tracklist
1. Sparks Of Summer
2. Wake Up And Listen
3. Flamingo
4. Mapache
5. Bongolito's Hideaway
6. One Of Your Lovers
7. Maria Zamora
8. Divisadero
9. Tonight At The Camino Real
10. Domani
11. The Naked Butcher
12. In Love
13. Dolores
14. Todos Lo Hacen (en Veracruz)

The Herb Spectacles
Bongolito's Hideaway
Speelduur: 40 minuten en 34 seconden
Label: Excelsior Recordings
Adviesprijs: Euro 20,99