Over the Hedge

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Alles wat Karey Kirkpatrick (die eerder verantwoordelijk was voor Shrek) aanraakt veranderd in goud. Geen wonder dat Bruce Willis zijn stem graag leende aan de wasbeer RJ. De film volgt deze kruimeldief die binnen een week de voorraad van een bruine beer moet aanvullen, voor deze uit zijn winterslaap ontwaakt. Gelukkig stuit hij op een ?familie? van dieren die ontdekken dat hun geliefde bos is omsloten door een typische Amerikaanse buitenwijk die de naam El Rancho Camelot Estates draagt. Eenmaal aan de andere kant van de heg gaat een nieuwe wereld voor hun open: vol chips, chocolade en cola. De forenzen zijn echter minder blij met hun nieuwe buren en roepen de hulp van de ?Verminator? in.

De film, die overigens los gebaseerd is op een strip uit een krant, heeft een veelbelovend thema: onze consumptie cultuur. De beesten stuiten op vuilnisbakken vol met half opgegeten dozen chocolate-chip-cookies, terwijl de vrouw des huizes alweer op weg is naar de supermarkt om meer?meer?meer te halen. De regisseur en tevens scriptschrijver Karey Kirkpatrick zegt hierover: ?De film is geen commentaar op de samenleving. We wilden slechts een spiegel voorhouden. Met als enig doel om te entertainen.? Mede hierdoor wordt de film gelukkig nooit belerend; het is slechts verdomd grappig te zien hoe belachelijk wij mensen eigenlijk met voedsel omgaan. Toch voelt het een beetje als een contradictie: een Hollywood film met een enorm budget en een geoliede pr-machine die de consumptiemaatschappij een schop onder de kont geeft.

Uiteindelijk is Over the Hedge toch slechts een familiefilm die wil vermaken. Zowel volwassenen en kinderen zullen niet teleurgesteld worden door de junkfood etende beesten. Toch hadden de makers er beter aan gedaan één doelgroep te kiezen. De film is niet scherp genoeg voor volwassenen, maar soms niet te behappen voor kinderen. Dit lijkt gecompenseerd te worden door in bijna elke seconde een grap te stoppen. Een gematigde dosering humor had Over the Hedge net dat beetje extra gegeven wat bijvoorbeeld the Simpsons voor zowel jong als oud briljant maakt. Nu wordt het niveau van Shrek bij lange na niet gehaald. Maar is het gras niet altijd groener aan de andere kant van het heg?

Over the Hedge
Met o.a. stemmen van Bruce Willis, Gary Shandling en Steve Carell
Regisseur: Karey Kirkpatrick
Tijd: 95 minuten
Vanaf 5 juli in de bioscoop