Johanna Edwards - De Schone Dumpster

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Your Big Break heet het 'dumpbureau'. Heb je zelf geen zin om het met iemand uit te maken? Heb je geen zin in al die emotionele toestanden? Geen probleem, je schakelt gewoon Your Big Break in, en zij dumpen je geliefde voor jou. Wat een concept! De schrijfster verdient punten alleen al met dit idee, hoe komt ze erop?
De Schone Dumpster is ook lekker vlot geschreven. Boven elk hoofdstuk staat een ?uitmaak-excuus?, een reden om het uit te maken, of een van de regels van het bureau, zoals bijvoorbeeld; raak nooit persoonlijk betrokken.

Natuurlijk wordt nu juist die regel overtreden door Dani. Eerst laat ze zich door een 'gedumpte' overhalen zijn ex-vriendin te vragen of ze toch met hem naar een bruiloft wil, dan regelt ze een afspraajek voor een ander die ze in opdracht gedumpt heeft. Vervolgens heeft ze zo?n medelijden met een man die ze moet dumpen, dat ze de vrouw die haar ingehuurd heeft, overhaalt nog twee weken te wachten. Dat is echter nog niets, want op een dag komt een vrouw aan haar bureau die haar vraagt haar getrouwde minnaar te dumpen. Maar dat is niet zomaar iemand; dat blijkt Dani's vader te zijn. En dan zit ze echt in de problemen, want niet alleen is ze geschokt dat haar vader blijkbaar een minnares had, ook heeft ze haar familie nooit durven vertellen wat voor werk ze doet; ze denken dat ze webpagina?s ontwerpt.
Samen met haar broer gaat ze op onderzoek uit, om er vervolgens achter te komen dat de relatie van haar ouders toch wel heel anders in elkaar steekt dan ze ooit gedacht had.
Tegelijkertijd dumpt ze wel de man met wie ze medelijden had, maar omdat ze hem zelf eigenlijk wel erg leuk vindt, dumpt ze hem anoniem en begint ze vervolgens een relatie met hem. Ook hem vertelt ze dat ze webpagina?s ontwerpt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Genoeg verwikkelingen dus, en dat is eigenlijk ook het enige mindere aan dit boek, er lopen iets te veel verhalen door elkaar. Afgezien daarvan is De Schone Dumpster een erg leuk boek, er zit voldoende vaart in en het is Chick-lit met een bijzondere invalshoek. En als je toch al van dit genre houdt, is deze zeker de moeite waard!

Johanna Edwards
De Schone Dumpster
240 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 90-245-5455-1
Adviesprijs: 14,95 euro