Casanova: romantiek in het oude Venetië

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Getrouwde vrouwen, maagden, nonnen; iedere vrouw valt voor de charmes van Casanova. Ze weten stuk voor stuk van zijn reputatie, maar willen allemaal horen dat zij de enige zijn. De inquisitie weet echter ook wat de beruchte Casanova allemaal uitspookt en op een keer is de maat vol. De vrouwenversierder wordt tot de strop veroordeeld, maar door een gelukkig toeval moet de inquisitie hem laten gaan wegens 'persoonsverwarring'.

Wel krijgt Casanova te horen dat hij verbannen wordt uit Venetië, mits hij binnen een paar dagen een eerlijke vrouw trouwt. Het duurt voor Casanova natuurlijk niet lang voordat hij een vrouw heeft gevonden. Maar dan ontmoet hij een andere vrouw, de schone Francesca Bruni (Sienna Miller). Zij doet datgene wat hij altijd als onmogelijk had beschouwd: hem afwijzen. En dat is het begin van een uitdaging waar Casanova zijn leven, zijn reputatie en zijn enige kans op ware passie mee op het spel zet.

Afbeelding verwijderd door redactie

Casanova speelt zich af in 1753. De echte Giacomo Casanova leefde van 1725 tot 1798. Zijn naam werd na die tijd synoniem voor vrouwenversierder. De film bestaat niet geheel uit fictie. Enkele historische feiten zijn ook in het verhaal verwerkt. Zo is Casanova's moeder in de film een actrice. Dit zou in het echt ook zo zijn geweest. Ook schrijft de Casanova in de film zijn memoires op, waarmee hij in het echt zo bekend is geworden. De echte Casanova werd regelmatig op de hielen gezeten door de inquisitie en ook dit is in de film niet genegeerd, maar verder is de film een fijne eigen interpretatie van de legendarische Casanova.

Op de achterkant van de dvd wordt Casanova vergeleken met de film Shakespeare in love. Persoonlijk vind ik een verliefde Casanova veel leuker dan een verliefde Shakespeare, maar dit kán ermee te maken hebben dat de Casanova in kwestie wordt gespeeld door de charmante Heath Ledger. Hij zet een zeer geloofwaardige Casanova neer. Wie kan zich niet voorstellen dat iedere vrouw voor hem in katzwijm valt?

Afbeelding verwijderd door redactie

De film zit vol humor en de muziek is geheel in stijl met het tijdsbeeld en de locatie. Ook de beelden van Venetië en de prachtige kostuums zijn zeer prettig om naar te kijken. Casanova is feelgood-romantiek om bij weg te zwijmelen en waar je geen genoeg van krijgt.

Het bonusmateriaal van Casanova is ook de moeite van het bekijken waard. Naast een extra scène zijn daar verschillende praatjes van de cast en crew te zien, waarin ze vertellen hoe het was om te werken in Venetië, hoe de kostuums tot stand kwamen en hoe de sfeer op de set was. Wel even schrikken om Heath Ledger ineens met twee oorbellen en een kale kop te zien! En voor wie écht geen genoeg kan krijgen van de film is er ook nog de optie om Casanova te bekijken met een gesproken toelichting van regisseur Lasse Hallström.

Afbeelding verwijderd door redactie

Casanova
Met o.a. Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons
Tijd: 107 minuten
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar

Bestel Online!

Casanova
Sienna Miller