Guzman deelt uit! (deel 1)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De cabaretier, van Spaanse afkomst, spuwt ? zoals het een cabaretier betaamt ? vanaf het begin zijn gal over alles wat hem dwars zit. Zo stelt de veiligheid volgens hem niets voor. Wat moet je nou met bejaarden als politie en politici die niet meer voor hun mening durven uit te komen? En hoe kun je als leger nog serieus worden genomen als je je uniform laat ontwerpen door Frans Molenaar? Zeggen dat Volkert van der G. écht een geoefend schutter zou zijn als ?ie naast Fortuyn ook Ruud de Wild nog even had meegepakt, vind ik te ver gaan.

Natuurlijk kon het niet uitblijven: minister-president Jan-Peter Balkenende krijgt het zwaar te verduren in de show, net als de LPF. Het woord inburgeren wil Javier niet meer horen en ook Bush is niet zijn favoriet. Hij verbaast zich over het feit dat het machtigste land ter wereld één man niet kan vinden. De vergelijking met de Roadrunner is herkenbaar en grappig. Verder is er ook plek voor Wim-Lex en Máxima en ventileert Guzman zijn ergernis over babyboomers maar eens: de generatie van nu ? de generatie I (Informatie, Individu, IQ, Internet en Idealen) zou geen idealen hebben, maar ?wij? mogen straks wel het vuile werk opknappen.

Afbeelding verwijderd door redactie

De opnames zijn gemaakt in de Leidse Schouwburg, omdat Javier zich daar thuis voelt. Hij won eerder in 2002 op hetzelfde toneel zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Een andere reden voor deze locatie is het feit dat vanuit hetzelfde theater in de jaren ?50 de eerste serie oudejaarsconferences door Wim Kan werd uitgezonden voor het toen nog belangrijkste medium, de radio.

De conference is kort, amper veertig minuten. Daarom is het erg jammer dat er weinig extra?s op de dvd staan. Onder het mom ?Guzman monteert? wordt een blik in de montagestudio gegund. Het kwartier bestaat vooral uit onzinnig geklets en is de eerste minuten nog wel grappig, maar wordt daarna toch wel erg flauw. Desondanks kan ik het van Guzman wel hebben: ik vind zijn humor gewoon leuk. Jammer is wel dat de andere extra?s, die wel op een eerder uitgegeven dvd stonden, nu ontbreken. Waarom, dat is een raadsel.

Afbeelding verwijderd door redactie

Guzman deelt uit! (deel 1)
Speelduur: 39 minuten
Adviesprijs: 17,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar