De overkant van de brug

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In De overkant van de brug beschrijft Lawson het leven op het Noord-Canadese plattelandsleven in het midden van de twintigste eeuw. Het verhaal gaat over de broers Arthur en Jake Dunn. Op een boerderij in een afgelegen dorp groeien de broers op. Ze verschillen als dag en nacht. Arthur is een degelijke, hardwerkende, misschien een beetje saaie boer. Jake is een aantrekkelijke man. Misschien wel een beetje een gladjakker. Hij vertrekt in 1944, na een korte flirt met Laura, de aantrekkelijke dochter van de nieuwe dominee, naar een onbekende bestemming. Arthur bouwt zijn leven in het dorp op en trouwt met Laura. En dan is er nog Ian. De moederloze dokterszoon die als boerenknecht op de boerderij van Arthur is komen werken om dichter bij Laura te kunnen zijn. Zij is zijn ideale vrouw. Het liefst zou hij uren met haar alleen zijn.

Ian vraagt zich af waarom de bloedmooie, moederlijke Laura getrouwd is met Arthur, de stille hardwerkende boer. Vier zomers lang werkt hij bij het paar op de boerderij. En volgt iedere stap. Voor hem wordt de toekomst ieder jaar onduidelijker en ongrijpbaarder. En ook in het leven van het stel verandert veel. In eerste instantie lijkt er niets aan de hand te zijn, maar als Jake na vele jaren terugkomt uit Toronto staat de boel op zijn kop. Hij blijkt geen spat veranderd te zijn. Nog steeds is hij de luie, charmante praatjesmaker. En dan is er het nooit uitgesproken familiedrama. Er is weinig voor nodig om dit te laten escaleren. Ian is getuige van de dramatische ontwikkelingen die hierop volgen.

Klinkt allemaal onwijs spannend, maar zelf heb ik me echt door dit boek heen moeten worstelen. Voor mij ging het allemaal iets te traag. Toch denk ik dat de liefhebbers van haar werk ook zullen genieten van dit boek. De overkant van de brug is een indringende psychologische roman met hele duidelijke karakters. Als lezer voel je wel die spannening en de toenemende dreiging. Voor mij duurde het alleen iets te lang, voordat er echt iets spannends gebeurde. Dat de schrijfster geboren is in Canada is wel te merken. Ze beschrijft de omgeving zo reëel dat het lijkt alsof je echt op het Noord-Canadese platteland bent. Ondertussen woont de schrijfster al jaren in Engeland, waar ze werkt als klinisch psychologe. De overkant van de brug is één van de 19 titels op de fictie longlist voor de prestigieuze Engelse man Booker Prize 2006. Het is dus echt een goed boek, maar niet mijn ding.

Afbeelding verwijderd door redactie

Mary Lawson
De overkant van de brug
352 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 90-245-5707-0
Adviesprijs: 16,95