Anna Maxted - Zus Enzo

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Cassie en Lizbet lijken totaal niet op elkaar, uiterlijk niet en innerlijk niet. Lizbet is ietwat slonzig, woont samen met haar vriend Tim in een huis dat ze zich niet kunnen veroorloven en werkt voor een mannenblad. Cassie is een succesvol advocate, gespecialiseerd in echtscheidingen, draagt enkel designerkleding, en woont met haar man George in een prachtig appartement. Hun ouders waren beide carrièremensen die nooit echt geweten hebben wat ze met kinderen aanmoesten. Waarom ze ze wel gekregen dan wel genomen hebben, blijft een raadsel in het boek. Maar echt geschikte opvoeders zijn ze nooit geweest. Toch hebben beide dochters een goede, zij het een ietwat aparte, band met hun ouders.

Maar dit boek gaat over de relatie tussen de zussen. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit het standpunt van een van beiden. De ene keer is Cassie 'aan het woord', de andere keer Lizbet. Het is een leuke manier van een verhaal vertellen, omdat zo beide vrouwen belicht worden en je voor beiden begrip op kan brengen, gezien hun totaal verschillende situaties.

Doordat het Cassie maar niet lukt om zwanger te worden, kan ze niet gelukkig zijn voor Lizbet als die ineens wel in verwachting blijkt te zijn. Zeker omdat ze nooit kinderen wilde. Toch is Lizbet heel blij en de schok als ze vervolgens een miskraam krijgt is dan ook des te groter. Hoewel Cassie inmiddels bijgetrokken is en Lizbet wil bijstaan in haar verdriet, laat deze haar niet toe. Ze sluit zich zelfs van haar vriend Tim af en verwerkt het verlies in haar eentje. Of beter gezegd, ze verwerkt het niet, waardoor hun relatie langzaam afbrokkelt. Helemaal omdat Lizbet vastbesloten is opnieuw zwanger te worden en Tim enkel nog gebruikt als een soort dekhengst.

Afbeelding verwijderd door redactie

Anna Maxted

Cassie worstelt met het feit dat ze geadopteerd is. Hoewel haar ouders dit al op haar dertiende verjaardag verteld hebben, heeft ze nooit iets tegen haar zus gezegd. Ze heeft ook nooit haar biologische familie opgezocht. Nu ze echter tegen de dertig loopt, begint ze toch wel nieuwsgierig geworden en gaat ze op zoek. Helaas valt dat nogal tegen. En waar Tim Lizbet wel wil steunen maar dat niet kan, is Cassies man George juist totaal geen steun voor haar. Langzaam komt ze tot het besef dat ze nog steeds wel een kind wil, maar dat ze de toekomst toch waarschijnlijk zonder George wil doorbrengen. Maar dan wordt ze zwanger...

Als Lizbet door Tim wordt gedwongen ergens anders te gaan wonen en vervolgens haar man en haar zus samen in een compromitterende positie aantreft, weet je wel dat dit boek voldoende verwikkelingen bevat om het spannend te houden. Anna Maxted schreef al chicklit toen het nog geen chicklit heette. Toch zijn haar boeken wat diepgaander dan de meesten in dit genre. In eerdere boeken behandelde ze o.a. eetstoornissen en ook in dit boek gaat ze moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Toch maakt dit het boek niet minder leesbaar. Maxted heeft een vlotte schrijfstijl en is in staat deze onderwerpen naadloos te verweven in het verhaal, waardoor je toch een goed gevoel hebt als je het boek uithebt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Anna Maxted
Zus Enzo
300 bladzijden
Uitgeverij: De Kern
ISBN: 90-325-1080-0
Adviesprijs: 16,95 euro

Bestel Online!

Zus enzo
Anna Maxted