The Producers

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De carrière van de beruchte producer Max Bialystock zit in het slop. Hij slijt zijn dagen met het verleiden van dames op leeftijd, zodat ze hun laatste centjes allemaal aan hem uitgeven. Op een dag komt de sullige accountant Leo Bloom langs, om hem te helpen met de administratie. Al snel blijkt dat Max diep in de schulden zit, maar Leo vertelt dat het door een belastingtruc mogelijk is heel wat geld te verdienen aan een slechte musical. Samen gaan ze op zoek naar een gegarandeerde flop.

Afbeelding verwijderd door redactie

Na een lange zoektocht komen ze de musical van Franz Liebkind (Will Ferrell) tegen. Zijn Springtime for Hitler blijkt uitstekend geschikt te zijn voor het snode plan van Max en Leo. Franz leeft samen met zijn duiven op het dak en is het spoor meer dan bijster. Hier begint dan ook de hilariteit die je - na 25 minuten naar hetzelfde kantoor te hebben gekeken - ook hard nodig hebt. Franz werkt in op je lachspieren en het is ook eigenlijk te idioot voor woorden. Vanaf hier begint de film eindelijk een beetje te lopen en is het gaapgehalte beduidend verlaagd.

Nu de deal met Franz rond is - en Max en Leo de rechten van deze musical hebben - wordt het tijd voor een regisseur. En wat is er beter dan een homoseksuele regisseur met een nóg nichterige assistent en wacht eens even, de Village People zijn ook kind aan huis! Mensen met last van homofobie moeten gedurende een half uur de ogen sluiten want het homo-gehalte druipt er vanaf. Toch is dit stuk een van de meest lachwekkende scènes en je hebt zin om het stuk terug te spoelen, om het vervolgens nog een keer te kijken. Ik werd er in ieder geval heel vrolijk van. Waar ik normaal gesproken geen liefhebber ben van liedjes in een film, is dit wel een topper.

Afbeelding verwijderd door redactie

Als je denkt dat het niet gekker kan, komt ook de Zweedse Ulla (Uma Thurman) het kantoor van Max Bialystock binnen hupsen. Ze komt voor audities, maar zolang deze nog niet in gang zijn gezet kan ze aan de slag als secretaresse. Aangezien Uma Thurman de laatste tijd voornamelijk te zien was als de kungfu-kreng uit Kill Bill, is het leuk dat ze deze rol aan heeft genomen. Ook Ulla zorgt voor de nodige dosis humor en zij maakt het team van gekken en homo's compleet. Terwijl iedereen bezig is met de voorbereidingen voor de première, zijn Max en Leo druk in de weer om er voor te zorgen dat hun show een fiasco wordt....

Afbeelding verwijderd door redactie

The Producers
Met o.a. Matthew Broderick, Uma Thurman en Will Ferrell
Tijd: 128 minuten
Adviesprijs: 22,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar