Spellen en spelen met Tingo

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
280 talen

Dit viel Adam Jacot de Boinod op toen hij werkzaam was als researcher voor het BBC-quizprogramma QI. Hij sloeg een Albanees woordenboek open en kwam er achter dat daarin wel 27 varianten voor het woord snor en wenkbrauw staan. Al snel werd het zoeken naar woorden in buitenlandse woordenboeken voor de Boinod een passie. Onlangs bracht hij het boekje TINGO uit. In dit boekje staan woorden uit 280 talen. In het Nederlands kan je deze woorden alleen maar omschrijven: ze zijn simpel weg onvertaalbaar.

Van Paaseiland tot Duitsland

Zo is 'Nakhur' het Perziche woord voor 'een kameel die geen melk heeft zolang men haar niet in de neusharen heeft gekieteld'. En als je in het Japans 'zo kwaad bent dat je het gevoel hebt dat je moet kosten', dan ben je 'Mukamuka'. In TINGO is voor mensen die wel eens stiekem wat willen zeggen genoeg inspiratie te vinden. Misschien wil jij op z'n Japans 'Hiza o majieru' (een intiem gesprek voeren). Of vind jij je baas een 'Chupotero'!(Spaans voor iemand die weinig werk verzet maar wel veel salaris opstrijkt). Het titelwoord Tingo is Paaseilands voor 'het één voor één lenen van de spullen uit het huis van een vriend tot er niets meer over is'.

Afbeelding verwijderd door redactie

Valse vrienden

In het boekje vol taalweetjes staan ook woorden die in het Nederlands wel bestaan maar een totaal andere betekenis hebben. Deze woorden met een ander betekenis worden valse vrienden genoemd. Zo is 'slang" in het Engels geen reptiel, maar straattaal. In het Albanees is een 'big" geen varken, maar een krulsnor. En 'rang" betekent in het Chinees schreeuwen. En als je in het Arabisch 'kill' tegen iemand zegt, dan heb je er weer een 'vriend' bij... In het boekje vind je de valse vrienden in aparte hokjes terug. En deze woorden zijn handig om te weten, want zo maak je in het buitenland nooit weer een stomme fout.

Leuke uitspraken

De negentien thematische hoofdstukken in Tingo hebben titels als: Hallo en hola, Van top tot teen, Te land ter zee en in de lucht, Op en onderweg, Je kunt het zo gek niet bedenken, Hartenkreten, Buitenaards, en Weer of geen weer. Deze titels spreken voor zich. Het boekje staat vol met woorden en hun betekenis en is vooral erg leuk voor mensen die graag met woorden spelen. Tingo past door zijn kleine formaat met gemak in je tas. Zo kan je het overal mee naar toe nemen en je op de gekste plaatsen laten inspireren tot leuke uitspraken.

Afbeelding verwijderd door redactie

TINGO - en andere buitengewone woorden uit de hele wereld
Adam Jacot de Boinod
206 bladzijden
Uitgeverij: Mouria
ISBN: 90 458 4844 9
Adviesprijs: 12,50 euro

Bestel Online!