Mijn hoofd en ik

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn. Het kan je leven flink ontregelen. De chronische hoofdpijnaanvallen veroorzaken niet alleen heftige pijn, maar hebben ook gevolgen voor je sociale leven en je werk. In Mijn hoofd en ik vertelt Noortje Russel (1964), freelance tekstschrijver, redacteur en moeder, alles over migraine. In de verschillende hoofdstukken geeft ze antwoord op vele vragen, zoals 'Wat is migraine?', 'Wat is de oorzaak van migraine?' en 'Wat voor medicijnen zijn er?'.

Maar Mijn hoofd en ik bevat meer dan informatie over migraine, de laatste medische inzichten, verschillende behandelmethodes en praktische leefregels. Dit boek draait om de vraag hoe migrainepatiënten de aandoening ervaren. Russel sprak een heleboel patiënten en hun reacties zijn door het hele boek te lezen. We lezen ook haar verhaal. De schrijfster is een ervaringsdeskundige. Ze leeft al jaren met een ernstige vorm van migraine.

Verder laat Russel in het boek veel hoofdpijndeskundigen aan het woord, zoals neurologen, psychologen en een huisarts. Enkelen van hen lijden zelf aan migraine. Medici praten soms in een soort van geheimtaal, maar Russel heeft hun woorden in een duidelijk leesbare vorm gegoten. Ook alle medische informatie die in dit boek te vinden is, heeft ze helder vertaald.

Russel slaat geen enkel aspect van het hebben van migraine over. Zo komen de partners en kinderen van patiënten aan het woord, want ook zij hebben te maken met de aanvallen. Verder schrijft ze over mirgraine tijdens de zwangerschap en als je in de overgang komt, want migraine is echt een vrouwenkwaal. Zo kampt bijna een half miljoen vrouwen in Nederland en België maandelijks met een zware migraineaanval tijdens de menstruatie. De boosdoener is de hormoonhuishouding.

Als je in dit boek nu nog niet genoeg informatie hebt gevonden, kun je achterin het boek kijken. Hier vind je verschillende nuttige adressen in Nederland en België. Ook bevat het boek een handige index, zodat je snel iets op kunt zoeken.

Na het lezen van Mijn hoofd en ik is er voor mij een heleboel duidelijk geworden. over het algemeen vind ik medische boeken altijd vrij pittig om te lezen, maar dit boek vormt echt een uitzondering. De schrijfster heeft een heel toegankelijke schrijfstijl en legt de nodige humor in haar eigen stukjes. Dit boek is niet alleen interessant voor migrainepatiënten, maar ook zeker een aanrader voor hun partners, familieleden en andere geïnteresseerden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Noortje Russel
Mijn hoofd en ik
256 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 90-245-5461-6
Adviesprijs: 15,95 euro