Een avond met een lach

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tijdens een live-uitzending op 3FM waren er de hele avond optredens te horen van Alex Agnew, Kristel Zweers, Ernst van der Pasch, Martijn Koning, Leon van der Zanden, Joep Onderdelinden, Niet Schieten!, Adam Fields, Wilko Terwijn, Martijn Oosterhuis, Op Sterk Water, Enge Buren, Javier Guzman en Sjaak Bral. De presentatie was in handen van het duo Lantinga & Swijnenberg, die inmiddels hun eigen middagprogramma - de Coen & Sander Show - hebben op de radiozender. Bovendien werden er opnames gemaakt, die op Oudejaarsavond zijn uitgezonden.

De eerste dvd begint met een optreden van Alex Agnew, die meteen al de spot drijft met z´n afkomst (Engelse vader, Limburgse moeder en komend uit België). Agnew gebruikt veel geluidjes, die vooral te maken hebben met de hardere muzieksoorten. Hij won in 2003 overigens als eerste Belg het Leids Cabaret Festival. Ernst van der Pasch, vooral bekend van het programma Het Klokhuis, zingt voornamelijk liedjes over ´het leven´ en Brabander Leon van der Zanden windt zich op over het feit dat mensen niet meer eerlijk zijn en dat je niet weet of iets echt is gebeurd als je er niet zelf bij bent geweest.

Leon van der Zanden

De cabaretgroep Niet Schieten! bestaat al meer dan tien jaar en houdt het deze avond bij een combinatie van liedjes en korte sketches. Wilko Terwijn heeft spijt dat hij een oudejaarsconference bij Yorin (tegenwoordig RTL 7) heeft gedaan. Hij is vooral bekend als tekstschrijver voor diverse tv-programma´s en hij staat jaarlijks in de Juliet op Lowlands. Het gezelschap Op Sterk Water is erg grappig met hun improvisaties in taal en met het publiek. De leden zijn afzonderlijk ook succesvol met wat ze doen: zo heeft Arjen Lubach zijn eerste boek uitgebracht en scoort Roel van Velzen momenteel een dikke hit met Baby Get Higher.

Kristel Zweers

De tweede dvd start met Kristel Zweers´ kijk op mannen en Joep Onderdelinden vertelt over zijn leven als veertiger en nieuwbakken papa. Adam Fields uit Londen laat met de typische Engelse - en leuke - humor zien hoe hij tegen Nederland en de gewoontes aankijkt. Martijn Oosterhuis vindt dat rappers ook best kakker kunnen zijn en het relaas over zijn jeugd als tandartszoon is leuk, zeker als hij het heeft over de ´verstandige´ traktaties die hij met verjaardagen mee naar school kreeg. De Enge Buren laten zien dat een klassieker van Hazes best heel goed achterstevoren gezongen kan worden en Sjaak Bral kijkt vooral terug op het afgelopen jaar.

Wat mij verbaast is dat de performances van twee cabaretiers ontbreken op de dvd´s: Martijn Koning en Javier Guzman. Wat daar de reden van is, weet ik niet. Persoonlijk vind ik het wel erg jammer. Wat ik ook liever iets anders had gezien, is het verloop van de dvd. De optredens worden niet aan- of afgekondigd, waardoor het allemaal losse delen zijn. De makers hadden bijvoorbeeld de presentatie van Coen en Sander tussen de optredens door kunnen gebruiken, zodat het wat meer één geheel en dus één avond wordt.

Kasper van Kooten

Aanstaande maandag staat Hard Gelach 2006 op de agenda. Op de podia in de Melkweg zijn dan Pieter Bouwman, Kasper van Kooten, Martijn Oosterhuis, Leon van der Zanden en Rooyakkers, Kamps en Kamps te zien. Vanuit de Comedy Explosion zijn bovendien Jim Speelmans, Wilko Terwijn, Rory de Groot, Lambert-Jan Koops, Kristel Zweers, Patrick Meyer, Adam Fields en Samba Schutte te zien en te horen. De muzikale omlijsting komt van de Woordlooiers en De Nieuwe Blijdschap. Er zijn nog steeds kaarten beschikbaar, dus wie een avondje wil lachen, moet maandag zeker in de Melkweg zijn. Er is ook een live-uitzending op 3FM.

Hard Gelach Live!
CNR Entertainment
Speelduur: ca. 90 minuten
Adviesprijs: 20,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar

Hard Gelach, Melkweg te Amsterdam, 28 november 2005
Hard Gelach