Genoeg gelachen, nu humor!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Urbanus is de artiestennaam van Urbain Servranckx. Hij is een succesvol Vlaams komiek, zanger en acteur. Al vanaf het begin van de jaren zeventig staat hij op het podium. Hij maakt vanaf dat moment theatershows, platen, krijgt in 1984 zijn eigen stripreeks en neemt in 1987 zijn eerste film op. Hector was een enorm succes. De film won de eerste prijs op het Internationale Festival van de Komische Film in Chamrousse. Hij ontving ook de prijs voor beste acteur van Radio France en Dauphiné Libéré. Het was op dat moment het grootste kassucces ooit in de Belgische geschiedenis. Daarna volgden nog een aantal films.

In 1995 maakt hij de 12-delige televisiereeks Genoeg gelachen, nu humor! en die is nu uitgebracht op dvd. Dit betekent bijna twee uur kijkplezier. Alle hilarische fragmenten komen voorbij. Zo zien we hoe Urbanus de derde verjaardag van zijn konijn Freddy viert. De scène waarin hij stapelverliefd wordt op dokter Knoeipoes is nog leuker. Hij doet er alles aan om maar aandacht van haar te krijgen. Waarom? Een geweldige dokter is het niet, maar het is wel een supermooie meid en daar heeft Urbanus natuurlijk een zwak voor. Met de verkiezingen nog in het achterhoofd vond ik het geweldig om te zien hoe de komiek met zijn stembiljet en rode potloodje in de weer gaat. Het hele stemhok trilt ervan. Wat is hij toch lekker onhandig.

Ik heb tijdens het kijken naar deze dvd echt genoten. De tranen liepen af en toe over mijn wangen van het lachen. Soms vroeg ik me echt af hoe de maker nu op het idee is gekomen. Zo vond ik de sketch Snit en Naad echt hilarisch. Urbanus naait in dit fragment een nieuw jurkje voor een nonnetje, omdat hij het kleedje dat ze aanhad kapot heeft gemaakt door allerlei ongelukkige omstandigheden. Ik vind het wel heel jammer dat er verder geen extra's bij deze dvd zitten. Al is dat maar een klein minpuntje, want ik heb echt ontzettend genoten. De Belg laat mij keer op keer weer lachen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Urbanus
Genoeg gelachen, nu humor!
Speelduur: 111 minuten
Uitgebracht door: Bridge Pictures
Adviesprijs: 11,49 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden