Take That terug voor altijd?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tien jaar lang werkten de heren van Take That niet meer samen. Voor de nieuwe generatie een klein stukje historie: Take That werd in 1990 bij elkaar gebracht door manager Nigel Martin Smith. Vijf jongens uit de arbeidersklasse van Manchester: Howard Donald (21), Jason Orange (19), Gary Barlow (19), Mark Owen (16) en Robbie Williams (16). Hun eerste hit was It only takes a minute, welke in Engeland op nummer zeven terecht kwam. Tussen 1992 en hun split in 1996 werden ze de best verkopende UK act sinds de Beatles en verkochten meer dan 25 miljoen platen. In 1995 verliet Robbie de groep en in februari 1996 stopte de hele groep ermee. En nu zijn ze weer terug na een reeks succesvolle concerten in Engeland met het album Beautiful World.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ze zijn niet de eersten die het probeerden: All Saints, East 17, Tears for Fears, allemaal probeerden ze een comeback te maken. En faalden tot op heden jammerlijk. Take That lukte het wel! Hun single Patience staat inmiddels nummer één in Engeland en hoog in de hitlijsten in andere Europese landen. Inmiddels is Take That geen boyband meer en dat is op het album Beautiful World wel te horen. Een volwassener sound, meer passend bij de mannen die ze nu zijn geworden. Waren het op de vorige albums Gary, Mark en Robbie die het grootste deel van de vocalen voor hun rekening namen, op dit album zijn alle leden te horen. En het album hebben ze ook nog eens gezamenlijk geschreven tesamen met klinkende namen als Billy Mann (Celine Dion/Josh Stone), Steve Robson en Anders Bagge (Janet Jackson/Madonna), Eg White (Will Young/Natalie Imbruglia) en Grammy Award winnaar John Shanks, die het album produceerde.

Afbeelding verwijderd door redactie

De dansroutines zijn op deze leeftijd natuurlijk al een stuk moeilijker om te doen en daardoor bevat het album weinig dansbare popdeuntjes waar Take That zo om bekend stond. Openingstrack Reach Out neigt zelfs een klein beetje (een heel klein beetje hoor) richting de Coldplay sound. What You Believe In is een nummer gezongen door Mark Owen en zou een goede opvolger zijn voor de single Patience. Misschien een kersthitje a la Babe? Ook Shine en Hold On worden door Mark gezongen. Eerstgenoemde had wat mij betreft beter gepast op één van de solo-albums van Mark. Titeltrack Beautiful World wordt gezongen door Howard. Ook Mancunian Way wordt gezongen door Howard en is verrassend goed. Absoluut ook een van mijn favoriete tracks op het album. Maar de grootste verrassing is Jason Orange op Wooden Boat. Hij kan echt zingen! Het nummer heeft een beetje een folk-achtige sound die je niet bij Take That verwacht, maar het is een wonderbaarlijk goed nummer.

De overige tracks hebben de duidelijke Gary Barlow sound, die toch het muzikale genie van de groep blijft. Hij blinkt natuurlijk vooral uit in schitterende ballads zoals het breekbare I'd Wait for Life en Like I never loved you at all wat overigens ook perfecte kandidaten zijn voor een single. Take That vindt met dit album niet het wiel opnieuw uit, maar hebben een interessant album neergezet dat heerlijk is om naar te luisteren. Back For Good? Wie weet... Van mij mogen ze er in ieder geval weer zes jaar over doen tot de volgende split.

Afbeelding verwijderd door redactie
Take That
Beautiful World
Speelduur: 43 minuten en 9 seconden
Label: Polydor
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel Online voor slechts 15 euro!

Beautiful World
Take That