Langzaam Los

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Beatrice heeft een aardige weg afgelegd om uiteindelijk bij zichzelf terecht te komen. Jazz, (big)bands, dwarse acts als Corrie & de Grote Brokken en de Parade niet te vergeten. Daar gebeurde het. Naast de theatrale diva-nummers bracht Beatrice het prachtige Nederlandstalige Oude Liefde Stinkt met een tekst van Maarten van Roozendaal en de muziek van Wouter Planteijdt (Sjako). 'Dit lijkt wel een succes,' dacht ze toen de Paradetent muisstil naar haar luisterde. En jawel, het was de aanloop tot haar solodebuut dat vanaf oktober 2006 verkrijgbaar is.

Voor Langzaam Los heeft Beatrice een zeer indrukwekkende lijst muzikanten weten te strikken. Er doet behalve Sjako! ? Wouter Planteijdt (gitaar), Thijs Vermeulen (bas) en Richard Heijerman (drums) ? een ware stellar cast aan topmuzikanten mee. Zo is daar tegenwoordig Kanedrummer Martijn Bosman, die incidenteel de trom slaat. Een ander honorair lid van Kane, Nico Brandsen, speelt Hammond orgel op de nummers Spinsels en Duizend Jaren Slaap. Ook present is baritonsaxofonist Roland Brunt van de blazerssectie van De Dijk, terwijl oud Urban Dance Squad gitarist René van Barneveld de dobro laat vlammen op de bluesy track In Naam Der Liefde.

De CD gaat van pop, naar blues, soul en naar wat we maar gemakshalve kleinkunst noemen. Prachtige verhaaltjes die zo gebracht worden alsof ze aan jou persoonlijk worden verteld. Slechte Wijn levert een dikke grijns op door de rake tekst en Fluwelen Vlinder is een potentiële Nederpopklassieker.
Het is goed voor te stellen dat het Paradepubliek onder de indruk was van Oude Liefde Stinkt. Zeer herkenbaar en heerlijk hard in tegenstelling tot de zoetsappige liefdesliedjes die tegenwoordig de hitparades domineren.

Het is moeilijk deze cd goed te beoordelen. Je bent nooit klaar met luisteren. Soms gaan de melancholische nummers wat te veel op elkaar lijken, maar de goed verstaanbare en zeer intens gebrachte teksten krijgen daardoor wel alle aandacht. Het is een feit, Beatrices mooie heldere stem staat volledig ten dienste van de lyrics. De taal staat centraal en wordt in al haar facetten uitgebuit. Een genot om naar te luisteren, niet alleen muzikaal.

Afbeelding verwijderd door redactie

Beatrice van der Poel
Langzaam Los
Speelduur: 53 minuten en 11 seconden
Label: Sweet Home Records
Adviesprijs: 22,99 euro

Bestel Online!

Langzaam Los
Beatrice Van Der Poel