Bandidas

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Sara Sandoval (Salma Hayek) is de keurig opgevoede dochter van een rijke bankier en heeft de laatste tien jaar in Europa gestudeerd. Maria Alvaras (Penélope Cruz) is een arme boerendochter die nooit weg is geweest uit Mexico en zoals ze zelf zegt alleen verstand heeft van paarden en kippen. De dames zijn in alles elkaars tegenpolen. Wanneer badguy Tyler Jackson (Dwight Yoakam) Sara?s vader vermoordt en het land van Maria?s vader inpikt hebben de dames iets gemeen en zijn ze uit op wraak.

Hoewel ze elkaar niet mogen, moeten ze samen gaan werken, iets dat voor de nodige wrijving en vechtpartijtjes zorgt. Uiteindelijk besluiten ze de banken te gaan overvallen die Tyler Jackson heeft ingepikt en dat geld terug te geven aan de gedupeerde bevolking. De dames worden de schrik van het wilde westen en algauw wordt er jacht op ze gemaakt door Jackson en zijn moordzuchtige bende. Deze schakelen in hun jacht op de dames zelfs de crimineel expert Quentin Cook (Steve Zahn) in.

Afbeelding verwijderd door redactie

Bandidas

is een luchtige western met het klassieke thema: de strijd van goed tegen slecht. Verwacht geen zware dialogen of heftige vechtscènes want dan kom je bedrogen uit. Bandidas staat voor pretentieloos vermaak, wat mij betreft. Regelmatig ben ik al kijkend in de lach geschoten vanwege de humor in de film. Een van de leukste scènes vond ik de scène waarin de twee politie-inspecteur Quentin Cook overmeesteren en op bed vast knevelen, waarna de ervaren Sara de maagdelijke maar onbesuisde Maria leert hoe ze goed moet zoenen. De politie inspecteur is proefkonijn, tegen wil en dank in de eerste instantie, maar gaat al snel overstag. De voortdurende concurrentie tussen de dames loopt als een rode draad door de film heen, maar uiteindelijk is Bandidas een film over vriendschap en loyaliteit.

Afbeelding verwijderd door redactie

Deze film is de temperamentvolle dames letterlijk op het lijf geschreven. In het dagelijkse leven zijn de twee actrices goede vriendinnen en hun grote wens was om een keer samen in een film te spelen. En zo geschiedde. Het script is speciaal voor hen geschreven en zij hebben steeds hun inbreng gehad in de verhaallijn. Dat zie je terug in de film. De dames hebben zichtbaar plezier in hun rol. Het bonusmateriaal bevat een (wat stuntelig) interview met Penélope en Salma en ook de trailer van de film staat erop. Verder krijg je een kijkje achter de schermen bij de making of van Bandidas.

Afbeelding verwijderd door redactie

Bandidas
Met: Salma Hayek, Penélope Cruz, Dwight Yoakam en Steve Zahn.
Speelduur: 154 minuten inclusief bonusmateriaal
Adviesprijs: 17,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar