Single, sexy en... zestig!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als iemand tegen mijn moeder zegt "Meid, je bent zo jong als je je voelt", gniffelt ze schimmig en zegt ze dat hoe graag ze het ook anders zou willen, ze toch echt 54 is. Ik knikte altijd met haar mee, zo is het mam! Als je 54 bent, kun je je zelfs 16 voelen, maar dat ben je toch echt niet.

Judy Steinberg en Raechel Donahue - de schrijfsters van het boek Sexy, single en sensationeel - brachten mijn single moeder en mijzelf aan het twijfelen. In twintig hoofdstukken wordt hierin vertelt hoe je als een wat oudere vrouw kan genieten van het single bestaan. Met een schrijfstijl die te typeren is als die van een oudere Helen Fielding (o.a. de schrijfster van de Bridget Jones-reeks), leer je bijvoorbeeld hoe je een 'kikkervisje' (een jonge vent) aan de haak slaat, op welke manier je om moet gaan met het plotseling single-bestaan, hoe daten leuk wordt, en op welke wijze je de menopauze overleeft.

Het handboek is geschreven in een wij-vorm en spreekt de lezer aan als 'je'. In elk hoofdstuk lees je citaten van bekende mensen die op het desbetreffende onderwerp slaan. In het het hoofdstuk Plotseling single vind je een quote van Rosseanne Barr: 'Mijn man zei dat ik hem te weinig ruimte gaf, dus heb ik hem op de stoep gezet.' Door de manier van schrijven en de citaten krijg je een heerlijk wij-gevoel en schaar je je tijdens het lezen - zelfs al ben je 22 - ook onder de categorie rijpe, sterke vrouw.

Het inspirerende aan Single, sexy en sensationeel is dat je ervan bewust wordt dat je er als rijpe vrouw ook best mag zijn. In een samenleving die zich focust op jong en aantrekkelijk zijn en blijven, voelt de rijpe vrouw zich vaak ondergewaardeerd. Steinberg en Donahue laten zien dat dit onzin is: ook al word je ouder, inboeten wat betreft aantrekkelijkheid is niet nodig. De rijpe vrouw onderschat haar vermogen om mannen te fascineren en te prikkelen, zo zeggen de dames. Mijn moeder en ik hebben het boek samen gelezen: ik las de ene keer wat voor en de andere keer liet zij mij een passage horen. De ene keer rolde we om van het lachen en de andere keer knikten we instemmend. Single, sexy en sensationeel is hierdoor zowel een grappig als treffend boek.

De dames eindigen met de zin 'Het is nooit te laat om te worden wie je altijd hebt willen zijn'. Glimlachend sluiten mijn moeder en ik het het boek: als je er wat voor doet, ben je misschien toch wel zo oud als je je voelt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Rachel Donahue en Judy Steinberg
Sexy, single en sensationeel
160 bladzijden
Uitgeverij: The house of Books
ISBN: 90-443-156-17
Adviesprijs: 12,50 euro