I sold my soul to rock&roll

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Jongensdroom

In 2002 werd het jaren lang hard werken en spelen in ranzige kroegjes beloond: Warner Music bood Billy Talent een platencontract aan en het punkrockkwartet bracht in 2003 hun eerste album uit: Billy Talent. Dat album werd in Canada drie keer platina en won verschillende prijzen, onder andere voor Best New Group, Group of the Year en Album of the Year. Zelfs hun videoclips wonnen een Best Video en Best Rock Video award. Door dit grote succes mochten de mannen serieus op tournee. Zo speelden zij in Engeland op het Reading en Leeds festival en stonden de Canadezen in het voorprogramma van onder andere The Buzzcocks en Jane?s Addiction. Na jaren van doorzetten, kwam voor Billy Talent eindelijk het verdiende succes! In 2004 en het grootste gedeelte van 2005 toerde de band door Amerika en Europa en sinds vandaag ligt Billy Talent II, hun tweede album in de winkel.


Alle tijd

De eerste single van II is het raggende punkrocknummer Fallen Leaves. De muziek op het album staat verder bol van de emo en hardcore invloeden. Toch klinkt het erg gladjes en een beetje commercieel. Het zal mij niet verbazen als de mannen nu ook in Europa gaan doorbreken... Ondanks dat het vrij commercieel aandoet, is het zeker niet een inhoudsloze plaat. 'Je hebt je hele leven om je eerste album te schrijven, maar soms heb je maar een paar maanden voor het tweede', aldus gitarist Ian D?Sa. Toch nam de band daarvoor ook de tijd. Alle tijd.

Punkrock met een beetje diepgang

Zo nam zanger Ben Kowalewicz de tijd voor zangles om niet te schreeuwerig over te komen. En omdat ze een album wilden maken met een beetje diepgang trokken zij zich terug uit de jachtige muziek scène en haalden hun inspiratie uit "het normale leven", want als ze tijdens het toeren nummers hadden geschreven, zouden die alleen maar over snelwegen zijn gegaan... De band wilde dertien "echte" liedjes schrijven: liedjes met een beetje meer diepgang. Zo schreef Kowalewicz Devil in a midnight mass naar aanleiding van een verhaal dat hij las over een priester in Boston die meer dan 150 kinderen had misbruikt. Kowalewicz wil met dat nummer duidelijk maken dat hij opkomt voor de (jonge) slachtoffers van seksueel misbruik en hoopt dat het zo een bespreekbaar onderwerp wordt. En deze instelling maakt Billy Talent een pedagogisch verantwoorde band voor pubers en van II een album met commerciële doch boeiende puckrockmuziek met een gelikt scherp randje met een heel klein beetje spuug...

Op zondag 4 maart 2007 geeft Billy Talent een concert in de Melkweg te Amsterdam. Volgens mij klinkt de muziek live iets rauwer dan op de plaat en dat maakt de liedjes vast en zeker iets indrukwekkender.

Billy Talent
II
Speelduur: 47 minuten
Label: Warner/Altlantic Records
Adviesprijs: 20,99 euro

Bestel Online!

Billy Talent II
Billy Talent