Click!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Door zijn drukke baan en veeleisende baas (David Hasselhoff) heeft Michael niet veel tijd voor zijn vrouw Donna (Kate Beckinsale) en twee kinderen. Als hij door de vele electronische apparatuur in huis de bomen door het afstandsbedieningenbos niet meer ziet, gaat hij op zoek naar een universele afstandsbediening. In een warenhuis tikt hij een perfect exemplaar op de kop. Medewerker Morty (Christopher Walken) geeft hem een afstandsbediening, waar Michael zijn eigen leven mee kan besturen en controle over de tijd krijgt.

Het idee van de film is leuk en herkenbaar. Wie denkt er nou nooit eens: kon ik deze situatie maar doorspoelen? Of: waarom houdt hij nou niet even z'n mond dicht? En hoe ideaal moet het zijn om nooit keuzes te hoeven maken tussen werk en privéleven, maar het gewoon allebei te doen? Dit herkenbare thema is in een humoristisch jasje gestoken, ook al is deze humor soms wat plat en moeten we bijvoorbeeld minstens tien keer zien dat de hond seks heeft met een grote knuffeleend. Adam Sandler acteert leuk, hoewel een boze, norse man geloofwaardiger zou zijn geweest. Adam Sandler ziet er in zijn rol als workaholic veel te lief en aandoenlijk uit om zijn behulpzame vrouw en schattige kinderen te kwetsen en verwaarlozen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Midden in de film komt er ineens een gigantische omslag. De flauwe grapjes die je constant laten grijnzen, verdwijnen als Michael geconfronteerd wordt met de serieuze kanten van het leven. De afstandsbediening krijgt zijn eigen willetje. Het apparaat bepaalt dat Michael alle gezellige gezinssituaties skipt en zo slaat hij soms ineens zes jaar over en komt hij in een wereld waarin hij zijn grote liefde kwijt is en er vreselijk uitziet. Het enige wat goed blijft gaan, is zijn baan. Als hij met behulp van zijn afstandsbediening teruggaat in de tijd, kan hij als een soort Scrooge uit de Christmas Carol, met Morty aan zijn zijde, in zijn eigen verleden kijken. Zo kijkt hij toe hoe zijn vrouw met een andere vent gaat en hoe hij zijn eigen vader heeft behandeld. Dit serieuze stuk is een enorm contrast met het begin van de film en dat vind ik niet prettig. Het begin had wat serieuzer gemogen, of er had wat minder leed en meer humor in het tweede deel moeten zitten.

Afbeelding verwijderd door redactie

Al met al is Click een prima filmpje om een keer op een zaterdagavond te kijken. De eerste helft van de film laat je lachen, het tweede deel is serieuzer. Hoewel de boodschap goed en herkenbaar is, is het geen film die je je jaren later nog zal herinneren.

Click
Met o.a. Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken, David Hasselhoff
Tijd: 103 minuten
Uitgebracht door: Sony Pictures Home Entertainment
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden

Bestel nu goedkoper online!

Click
Christopher Walken