Een vrouwelijke dokter in 1860

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het is het jaar 1860 en vrouwelijke dokters komen bijna nog niet voor. In het stadje zijn de mensen dan ook verbaasd dat Dr. Quinn een vrouw blijkt te zijn. Al snel zijn er vele vooroordelen en de priester biedt aan haar terugreis te betalen, maar Michaela Quinn wil daar niks van weten. Ze huurt een huis van Byron Sully en probeert zo goed en kwaad als het kan de mensen van Colorado Springs hulp aan te bieden wanneer ze dit nodig hebben. Er is alleen één klein probleem, de mensen willen niks van haar weten. Toch laat Michaela, ook wel Mike genoemd, zich hier niet door weerhouden. In de eerste aflevering sluit ze vriendschap met de vroedvrouw van het stadje. In diezelfde aflevering overlijdt deze vrouw en adopteert Michaela haar drie kinderen. Des te meer reden om te blijven, ook al werken de mensen in het stadje nog niet echt mee.

Nog steeds woont ze in het gehuurde huis van Sully, wat ver buiten de stad ligt. Als er een griepepidemie is moet er toch echt een kliniek komen. En die komt er, in de vroegere herberg in het stadje. Langzaamaan beginnen de mensen in Colorado Springs in te zien dat Michaela een echte dokter is en verstand heeft van wat ze doet. Langzaam maar zeker wint Michaela aanzien als vrouwelijke dokter. Ook sluit ze vriendschap met Sully, die veel omgaat met Cheyenne indianen. Michaela heeft haar naam 'Medicine Woman' te danken aan Black Kettle, een van de Cheyennes.


Colleen, Matthew en Brian Cooper, Michaela Quinn en Byron Sully.

Samen met haar nieuwe gezin maakt Michaela vele dingen mee. Zo komt plotseling hun vader op bezoek die de kinderen mee wil nemen naar San Fransisco. Op het laatste moment ziet hij hier toch weer van af. Een paar afleveringen later laat een cowboy zijn pasgeboren baby achter bij Michaela. De kinderen zijn erachter gekomen wanneer Michaela jarig is. Samen met de mensen uit het stadje organiseren ze een surprise party. In de laatste aflevering is er een fotograaf in de stad die van iedereen portretten maakt. Als slotstuk wil hij de hele stad op de foto zetten. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde, want niet iedereen wil op de foto staan met indianen en immigranten.

Natuurlijk speelt het liefdesleven van Michaela ook een rol in de serie. Een vrouw in de dertig die nog alleen is, dat kan eigenlijk niet. Door de afleveringen heen zie je iets opbloeien tussen haar en Sully. Zelf ben ik ook een van de mensen die in de jaren negentig genoot van deze serie. Ik ben dus erg blij dat de serie nu op dvd verkrijgbaar is. Het is toch een soort van jeugdsentiment. Eerlijk gezegd kon ik me niet meer herinneren wat er allemaal gebeurd is in de serie. Ik vond het erg leuk om het nog een keertje te zien en telkens een 'o ja!' moment te hebben.

Deze eerste serie van Dr. Quinn bevat 16 afleveringen. Helaas bevat de dvd-box geen extra's. De EO is van plan ieder jaar twee Dr. Quinn-series uit te brengen in een 4 dvd-box. De tweede Dr. Quinn serie wordt dit najaar op dvd verwacht.

Dr. Quinn, Medicine Woman - dvd Serie 1
Met o.a. Jane Seymour en Joe Lando.
Tijd: 720 minuten (4 dvd's)
Uitgebracht door: De Evangelische Omroep
Adviesprijs: 39,95 euro
Adviesleeftijd: Vanaf 6 jaar, meekijken gewenst.

Bestel goedkoper online!

Dr. Quinn Medicine Woman - Serie 1 (4DVD)
Chad Allen