Mannen spotten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het spotten van vogels mag dan iets zijn voor sneue gepensioneerden, vrouwen van nu kunnen nog wel wat leren van de snelle, opmerkzame blikken van deze hobbyisten. Want hoe zie je in één oogopslag of een man de ware is? Eerst kennis opdoen over de psyche, natuurlijke habitat, leefomgeving en gedragspatronen van de te observeren soort. En dan goed kijken naar uiterlijk, eetgewoonten en gedrag. Juliette Willis heeft de wijze lessen van vogelspotters helemaal begrepen. In De man: een zakboekje legt ze stap voor stap uit hoe je je kunt behoeden voor foute mannen door signalen te herkennen van bijvoorbeeld foute kleding, eetvoorkeuren, carrièreperspectieven en woonsituatie.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het is natuurlijk geen nieuws dat aan de uitdossing van mannen veel is af te lezen. Willis zet het nog eens duidelijk op een rijtje: lollige sokken en dassen, alles van linnen, stonewashed jeans en een leren jas met franjes zijn áltijd fout. De good, bad & ugly op schoenengebied zijn respectievelijk de instapper, cowboylaarzen en sandalen.

Het deel over karaktertrekken is wat verrassender. 'Wat hij zegt' is een hoofdstuk vol handreikingen om het publieke gedrag van een man te beoordelen. Denk aan de manieren waarop mannen zich van hun mobiele telefoon bedienen, hoe ze zich in een restaurant gedragen en wat ze doen als ze je beste vriendin ontmoeten. Willis geeft meteen een korte handleiding lichaamstaal lezen. Een gunstig teken is bijvoorbeeld als hij onbewust je lichaamstaal ? armen over elkaar, gekruiste benen ? nadoet. Ook gedragspatronen in gezelschappen en in de wijze van voortbewegen komen aan bod, zodat je leert dat een man die alleen op stap gaat niet altijd zielig is, een serieuze fietser een absolute no-no is, en je beter geen nee kan zeggen tegen een man met een dure sportauto.

Afbeelding verwijderd door redactie

In totaal zijn er 32 hoofdstukken met tips & trucs over allerlei aspecten van de mannelijke diersoort - van zijn platencollectie, toiletspullen en alcoholconsumptie tot zijn versiertrucs, vakantievoorkeuren, werkambities en overwinterdriften. Single vrouwen doen zo onmisbare mannenkennis op die hen helpt om de ideale man te vinden. En dat in een handzaam boekje van 144 bladzijden, waarin zelfs illustraties, een verklarende woordenlijst en tips voor eerste hulp zijn opgenomen.

Wat opvalt bij het lezen van De man: een zakboekje is dat er kennelijk maar weinig soorten mannen zijn die de goedkeuring van vrouwen ? of in ieder geval van Juliette Willis ? kunnen wegdragen. Op kledinggebied zijn eigenlijk alleen Levi?s en een wit t-shirt goed, korte noch lange kapsels vallen in de smaak en van de werkende mannen worden alleen brandweermannen acceptabel gevonden. Eigenlijk bespreekt Willis vooral een bonte parade van foute mannen. Dat doet je wel even achter de oren krabben. Is een goede man een uitstervend ras? Of zijn de eisen die vrouwen stellen gewoon buitensporig?

Daar komt bij dat enige zelfreflectie op het gedrag van vróuwen afwezig is. Alsof wij altijd zo makkelijk in de omgang, goed gekleed en cultureel verantwoord zijn... Het gedrag van vrouwen blijft met andere woorden buiten beeld, terwijl op de onvolkomenheden van mannen een schot hagel wordt afgevuurd. En daar zal menig vogelliefhebber toch ongelukkig mee zijn.

Wat zijn tips & trucs?

Mannen met een boekenkast vol boeken over stoomtreinen of forellen zijn foute boel.
Een reproductie van Van Goghs Zonnebloemen aan de muur in de woonkamer duidt op gebrek aan fantasie.
Een man met een uiterst schone keuken is ofwel een erg goede schoonmaker ofwel een feestganger die nooit thuis is.
Een man hoort niet meer toiletspullen te hebben dan jij.
Een schoon bad betekent dat je te maken hebt een schone man.
Een man die een cocktail met een rietje drinkt is een mietje.
Grappen en poëzie zijn verkeerde versiertrucs.
Ideaal is een man met een beste vriend die zelf ook een vriendin heeft. Dit in tegenstelling tot mannen zonder vrienden of mannen die altijd stil zijn, de bob spelen of actie willen.
Een man die alleen met kerst zijn familie bezoekt of zegt geen familie te hebben is verdacht.
Aan een man die meteen in slaap valt zodra hij in bed stapt, heb je niets als je wilt knuffelen. Voor sacken of eindeloos tv kijken in bed bestaat geen enkel excuus.
Beurshandelaren zijn discutabel, want ze behandelen vrouwen nogal eens als een aandeel: de ene dag moeten ze je persé hebben en de volgende dag willen ze snel van je af.
Een boekenwurm kan leuk zijn, mits hij geen Playboy leest en meer aandacht heeft voor jou dan voor het plot van het boek.
Jazz is voor mannen die denken dat ze superieur zijn aan de rest van de menselijke soort.
Je kunt je beter verre houden van mannen die een tijdje op zichzelf willen zijn en niet zeggen wáár ze dat gaan doen.

Juliette Willis
De man: een zakboekje
144 bladzijden
Uitgeverij: De Kern, www.uitgeverijdefontein.nl
ISBN: 978-90-325-0137-2
Adviesprijs: 10 euro

Bestel online!

De man
Judith Wills