Benjamin Bates' visie op leven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op Recyclomania horen we muziek waarmee de dj is opgegroeid: elektronische synthesizerpop, trance, geluiden uit de jaren tachtig, house en zelfs punkinvloeden. Het blijft elektronisch geproduceerde dancemuziek, maar dit album klinkt toch anders dan andere danceplaten die de afgelopen tijd zijn uitgekomen. Bij zijn beats, die af en toe futuristisch klinken, waan ik me echt in de toekomst.

Benjamin Bates wil dat muziek een bepaald gevoel oproept. 'De makkelijkste manier om dat te doen is iets te maken waarvan ik weet, dat ik zelf dat gevoel krijg als ik er naar luister.' Allerlei gemoedstoestanden komen op dit album voorbij, zoals het vrolijke On My Feet, melancholische Note To Sell#1 en het wanhopige Forever Running. 'Voor mij gaat muziek om het communiceren van gevoel. Ik wilde voor mezelf iets hebben waarvan ik later kon zeggen dat dat precies het gevoel van die tijd weergaf. Ik vertel liever hoe ik tegen dingen aan kijk dan dat ik alleen maar leuke deuntjes maak,' vertelt de dj. Volgens hem is Recyclomania dan ook zijn visie op het leven.

De eerste single van dit album is het opzwepende On My Feet. Dit is tevens het nieuwe lijflied van Dance4Life, de organisatie die campagne voert om jongeren bewust te maken van de strijd tegen hiv en aids. Jaren geleden werkte Bates al eens met deze organisatie samen, maar ze verloren elkaar daarna een beetje uit het oog. Tot het team achter Dance4Life deze uitbundige track hoorde, waarvan de boodschap - saamhorigheid - dezelfde is als de organisatie uit wil dragen. Toen was de samenwerking snel beklonken en werd Bates ambassadeur én leverancier van het nieuwe anthem, en dus de opvolger van Tiësto en Maxi Jazz. Tijdens de singlepresentatie op Sensation White in België waren de bezoekers onder de indruk en dat ben ik ook. Het is echt een knaller van een danshit.

Als ik naar het album luister, hoor ik meteen de invloeden van Marco V. Dat is niet zo vreemd, want Benjamin Bates werkt al jaren samen met deze topdj en producer. Ze ontmoetten elkaar in de Danssalon in Eindhoven. Op dat moment klikte het en besloten ze samen te werken en een eigen studio te bouwen. Toch heeft Bates dit album zelf grotendeels gemaakt. Zo schreef, arrangeerde, speelde, zong, produceerde en mixte hij het album. Marco V was daar als zijn vaste productiemaatje natuurlijk bij om hem te ondersteunen.

Worteltjes mag ik dan niet lusten, dit album is echt lekker!

Benjamin Bates

Benjamin Bates
Recyclomania
Speelduur: 48 minuten en 50 seconden
Label: Be Yourself Music
Adviesprijs: 19,99 euro


Bestel goedkoper online!
Recyclomania<br>Benjamin Bates
Recyclomania
Benjamin Bates