Het (on)gelijk van Kelly Clarkson

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het is natuurlijk een droom die uitkomt: Idols winnen en daarna een succesvolle internationale muziekcarrière. 'Onze' Boris en Jamai is het niet gelukt, maar miss Clarkson dus mooi wel. Ze heeft immers een dijk van een stem en Amerikaanse artiesten breken nu eenmaal sneller door in Europa dan andersom. Wat ook hielp was dat haar eerdere liedjes erg commercieel klonken, zoals de nummer-1 hits Since You Been Gone, Because Of You en Behind These Hazel Eyes.

De inmiddels 25-jarige dame is op haar derde album echter een soberder weg ingeslagen. Haar huidige hit Never Again hoor je soms op de radio en na een paar keer gaat het refrein behoorlijk in je hoofd zitten. Maar dit is dan ook de meest commerciële track op het album, want de rest vergt iets meer tijd en welwillendheid. Ze rockt, schreeuwt, blèrt en klinkt dan weer ineens erg ingetogen. Ja, het meisje is een volwassen vrouw geworden, inclusief de onzekerheden en 'bitchy' buien.

De dame in kwestie is ook lekker eigenwijs. Want ze ontsloeg haar manager Jeff Kwatinetz, die haar nieuwe muziek niet zag zitten. Ook de baas van haar platenlabel klaagde over het gebrek aan hits en zag alle nummers het liefst in de prullenbak verdwijnen. Maar Kelly, die elk nummer op dit album heeft (mede)geschreven, hield haar poot stijf. Ze moet wel erg blij zijn geweest dat My December begin juli binnenkwam op de tweede plaats van de Amerikaanse Album Charts, met meer dan 300.000 verkochte albums.

Helaas ben ik bang dat die verkoopcijfers vooral te maken hebben met de sterrenstatus en eerdere hits van Kelly, in plaats van de nieuwe weg die ze zo eigenwijs is ingeslagen. Waarschijnlijk zijn veel fans een beetje teleurgesteld als ze dit album voor het eerst horen. My December klinkt weliswaar een stuk volwassener en veelzijdiger dan haar vorige album Breakaway, maar er staan inderdaad nauwelijks hits op. Never Again is een lekker rocknummer, maar ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat veel (mannelijke) collega?s haar gekrijs niet trekken. Sober is op zich een hele mooie ballad, Yeah combineert heel verrassend rock met blues en funk, terwijl Irvine mooi ingetogen klinkt. En het beste nummer vind ik Haunted, omdat het bijna gothic is en lijkt op de muziek van Evanescence.

Kelly Clarkson heeft de heren een poepie laten ruiken en verdient daarmee definitief het stempel 'rasartiest'. Maar misschien is het toch verstandig als ze de volgende keer weer ietsiepietse commerciëler gaat denken en nummers maakt die wat 'makkelijker' zijn. Want de kans is groot dat veel mensen niet de tijd nemen om aan dit album te wennen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Kelly Clarkson
My December
Label: Sony/BMG, RCA Records.com
Speelduur: +/- 52 minuten
Adviesprijs 19,99 euro

Bestel goedkoper online!

My December
Kelly Clarkson