Final Destination Thrill-ogy

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Final Destination

Scholier Alex zit met zijn klas in een Boeing 747 Flight 180 te wachten op de start. In een soort van droom voorziet Alex dat het toestel zal ontploffen. Hij raakt in paniek en wordt daarop met een paar medeleerlingen en hun lerares het vliegtuig uitgezet. Enkele ogenblikken later zien ze vanaf de grond 'hun' toestel opstijgen en veranderen in een vuurbal. Ze zijn in eerste instantie erg blij dat ze het hebben overleefd, maar kort daarna sterft één van van hen op mysterieuze wijze. Als daarna de volgende ook omkomt, begint Alex een angstaanjagend vermoeden te krijgen. Stel nu dat het de bedoeling was dat ze allemaal een gruwelijke dood zouden sterven. Dat de 'Dood' hen alsnog komt halen en dat daar niets tegen te doen was. Of kun je de 'Dood' te slim af zijn?

Dit deel was verrassend, met name door het sterke verhaal mét een boodschap. De special effects zijn zeer goed en je weet niet wat er wanneer komen gaat. En de manier waarop de overlevenden daarna sterven levert genoeg schrikmomenten op en is ronduit gruwelijk te noemen. Hierdoor verdient deze Final Destination het predicaat 'horror' dubbel en dwars!

Afbeelding verwijderd door redactie

Final Destination 2

In deel twee redt Kimberly Corman door een visioen een paar willekeurige Amerikanen van een dodelijke kettingbotsing. Ook in deze film is de 'Dood' natuurlijk not amused en hakt er daarna stevig op in. Echter, Kimberly is op de hoogte van wat er met de overlevenden van Flight 180 precies een jaar daarvoor gebeurde en zet alles op alles om de 'Dood' een stapje voor te zijn. Ze kan helaas niet voorkomen dat de overlevenden één voor één op steeds inventievere wijze om het leven worden gebracht. Maar misschien dat ze zichzelf wel kan redden...

Final Destination 3

Wendy is met een groep schoolvrienden in een pretpark wanneer er zich in haar hoofd plotseling een vreselijke achtbaancrash afspeelt. Ondanks haar slechte voorgevoel, besluit ze om toch met haar vrienden in die achtbaan te stappen, maar net voordat de rit van start gaat, raakt ze alsnog in paniek. Ze wordt daardoor met een paar schoolgenoten uit de karretjes verwijderd. Daarna wordt voor haar ogen haar vreselijke visioen werkelijkheid: de supersnelle achtbaan crasht op gruwelijke wijze met daarin nog haar beste vriendin en haar eigen vriendje Jason. Veel tijd om deze aangrijpende gebeurtenis te verwerken heeft ze echter niet. Al snel blijkt dat de schoolvrienden die ze wist te redden één voor één de dood vinden. Samen met Kevin, een van de overlevenden, begint ze een race tegen de klok om deze kettingreactie van dubieuze dodelijk "ongelukken" voor te zijn.

De verschillende manieren waarop de hoofdpersonen worden vermoord zijn in deze laatste twee Final Destinations erg over the top, zeg maar gerust te gruwelijk en te onwaarschijnlijk voor woorden! Maar hoewel de formule inmiddels bekend mag zijn, gaat het met de reeks zeker niet bergafwaarts, zoals bij andere vervolgen vaak het geval is. Deel één was verrassend, spannend en goed, deel twee leuk maar voorspelbaar, maar deel drie was zelfs weer beter dan het tweede deel! Ze zijn absoluut niet geschikt voor mensen met vliegangst of die bang zijn voor achtbanen. En na deel drie kijk je ook zeker anders tegen zorgeloos zonnebanken aan! Al met al zijn het leuke films om een saaie avond mee te vullen. Als je tenminste van teen-horrors houdt.

Final Destination 1 - 3
Met o.a. Devon Sawa, Ali Larter & Kris Lemche
Speelduur: 273 minuten (3 dvd's)
EAN: 8713045213343
Adviesprijs: 20,99 euro

Bestel goedkoper online!

Final Destination 1- 3
Devon Sawa