Bruce Willis in een boekje

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De wereld ziet er een jaar na 9/11 uit als daarvoor, maar er is wel iets veranderd. De sfeer is grimmig en rechercheur John Corey van de Anti Terrorist Task Force denkt nog vaak terug aan die afgrijselijke dag. Vele collega's verloren het leven en even dacht hij Kate verloren te zijn. Zijn vrouw, FBI agente en meerdere overleefde de aanslagen echter ook. Als een van hun collega's verdwijnt bij een routine-observatie, gaan John en Kate op zoek. John gedraagt zich daarbij, zoals gewoonlijk, als een olifant in een porseleinkast. Maar hij stuit wel op een stel hoge piefen dat besluit het wereldrecht in eigen hand te nemen. Met een nucleair inferno, waarbij miljoenen slachtoffers zullen vallen, zal de wereld ten faveure van de Amerikaanse rich guys veranderen. Dat naast de vele Moslimslachtoffers ook Amerikaanse wereldburgers zullen sterven, nemen ze op de koop toe. Alleen John en Kate kunnen deze catastrofe voorkomen.

Hoofdpersoon John Corey is een zak. Met zijn cynische kijk op de wereld en algehele weigering autoriteiten te erkennen, banjert hij door allerlei procedures en protocollen. Met succes, dat wel. Zijn meerderen kunnen hem echter wel schieten. Naarmate het boek vordert, dringt het beeld van Bruce Willis in de Die Hard-films je steeds meer op. DeMille móet hem als voorbeeld hebben gebruikt. Regelmatig klinkt er bij het lezen van Code Vuurstorm gegrinnik. De razendsnelle en vlijmscherpe humor zorgt ervoor dat man én vrouw een lach af en toen niet kunnen onderdrukken. Dat maakt de boeken van DeMille tot makkelijk leesvoer, maar wel met een kritische noot. Je blijft namelijk nadenken over de haalbaarheid van het bizarre verhaal.

Nelson DeMille is de schrijver van een groot aantal veelgeprezen thrillers, waaronder De Crash, wereldwijd een gigantisch succes. Dit boek baseerde DeMille op ware gebeurtenissen rondom een vliegtuigcrash. In Code Vuurstorm laat hij zijn fantasie echter de vrije loop en dat levert een intrigerende politieke thriller én aanklacht op. Want ook al is Code Vuurstorm geheel aan DeMilles brein ontsproten, het verhaal is realistisch genoeg om je aan het denken te zetten. Je vraagt je toch wel even af waar de Amerikaanse regering eigenlijk mee bezig is...

Afbeelding verwijderd door redactie

Nelson DeMille
Code Vuurstorm
528 bladzijden
Uitgeverij: The House Of Books
ISBN: 97-89-044-319-149
Adviesprijs: 18,50 euro

Bestel online!

Code Vuurstorm
N. DeMille