De onbeholpen kleine ijsbeer

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Borderline

De Zwitserse freelance journalist Tom Kummer (1963) was ooit professioneel tennisspeler. Hij staat bekend om zijn spraakmakende interviews met beroemde sterren. Tussen 1993 en 2000 leverde hij deze aan verschillende vooraanstaande Duitstalige bladen. Maar in mei 2000 werd via een groot mediaschandaal bekend dat hij deze interviews compleet verzon. Kummer zelf vindt zijn 'borderline journalistiek' (een mengeling van journalistiek, amusement en literatuur) nog steeds een aanvaardbare vorm van journalistiek. Tegenwoordig woont Kummer met zijn vrouw en kinderen in Los Angeles. Begin dit jaar publiceerde hij Blow up, zijn autobiografie en nu ligt Kleine Knut in de winkel.

Knut

Tom Kummer is dus goed in het verzinnen van spraakmakende, geloofwaardige interviews. Met dat talent schreef hij het boekje Kleine Knut. Hierin interviewt hij Knut, het beroemdste ijsbeertje ter wereld. Knut werd op 5 december 2006 samen met zijn tweelingbroertje geboren in de dierentuin van Berlijn geboren. Het was 33 jaar geleden dat er een ijsbeertje in gevangenschap geboren werd en nu waren daar ineens twee kleine ijsbeertjes. Helaas werden de kleintjes verstoten door hun moeder en overleed Knut zijn broertje al na vier dagen. Knut moest met de fles groot gebracht worden en er ontstond een ware media hype. De kleine ijsbeer werd een commercieel product. Maar kleine ijsbeertjes worden groot...

Menselijk

In Kleine Knut spreek Tom Kummer uitvoerig met het ijsbeertje over alledaagse dingen, vriendschap, verlatingsangst en relaties. Maar ook over alle opschudding die het leven van een ster met zich meebrengt, geld, het leven in de dierentuin, Elvis Presley en de verschillen tussen mens en dier. Doordat Kummer in het gesprek ook maatschappelijke problemen aansnijdt ? zoals zelfmoord en oorlog - is het een verhaal dat zeer menselijk overkomt. Daardoor vergeet je al lezende snel dat het een verzonnen interview is en dat het een dialoog tussen een mens en een dier is. De vele kleurenfoto?s van het leven van Knut maken het geheel compleet. Klein Knut is een buitengewoon interessant en vertederend verhaal, dat je laat nadenken over serieuze alledaagse zaken als de natuur en hoe wij mensen omgaan met dieren. Misschien dat Tom Kummer ook Bokito (de beruchte zilverruggorilla in Diergaarde Blijdorp) eens kan gaan interviewen?

Tom Kummer
Kleine Knut
95 bladzijden
Uitgeverij House of books
ISBN: 9789044319613
Adviesprijs: 15,00 euro

Bestel Online!

Kleine Knut
Kummer, T.