Het dagboek van Don Juan

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de inleiding van het boek valt te lezen dat Douglas Carlton Abrams het dagboek van een anonieme afzender heeft gekregen met de vraag het te publiceren. Het echte verhaal is dat Abrams erachter wilde komen wat Don Juan, de grootste verleider allertijden, ertoe zou bewegen voor één vrouw alle anderen van de wereld op te geven. Wat zou hij schrijven als hij een dagboek had bijgehouden? Abrams schreef het dagboek binnen een maand tijd. Daarna was het nog verre van af, toen begon het eigenlijk pas. Na jaren van onderzoek, herschrijven en uitbreiden is Don Juan's dagboek een feit.

Het dagboek begint op een heikel punt in het leven van Don Juan. Van de Spaanse koning krijgt hij een maand de tijd om een geschikte vrouw te vinden en zijn verloving aan te kondigen. Eigenlijk betekent dat zijn doodvonnis, want Don Juan kan zijn liefde niet aan één vrouw geven. Veel liever gaat hij van de een naar de ander, om hun behoeftes te bevredigen. Diezelfde avond nog deelt hij het bed met de dochter van de koning.

Don Juan is niet geboren als vrouwenverleider. In zijn dagboek valt te lezen dat hij als baby door zijn moeder achtergelaten wordt in een schuur van het Convento de la Madre Sagrada, buiten de stad Carmona. Hij wordt opgevoed door 24 nonnen en krijgt les van een priester. In die tijd is priester ook wat hij wil worden, maar dat zal nooit gebeuren. Door omstandigheden moet Don Juan het klooster verlaten en wordt inbreker. Al snel leert hij de markies Don Pedro kennen die hem onder zijn hoede neemt en Don Juan opleidt tot edelman. Van de markies leert hij onder andere te duelleren, vijftig verschillende soorten wijn waarderen en onderscheiden, evenals drie dozijn parfumgeuren. Ook leest Don Juan vele boeken, leert zich kleden als een edelman en na veel oefenen heeft hij eindelijk genoeg zelfvertrouwen om vrouwen te verleiden en te weten wanneer ze daar rijp voor zijn.

De dagen van de maand verstrijken snel en nog steeds heeft Don Juan geen geschikte vrouw gevonden, totdat hij Doña Ana leert kennen. Weet hij haar hart op tijd te winnen, voordat de inquisitie achter hem aan komt? De inquisitie is helaas niet het enige probleem. Doña Ana blijkt al beloofd te zijn aan iemand anders. Iemand die Don Juan heel goed kent.

Alleen al de vormgeving van het boek is de moeite waard om het boek te kopen. De kaft is voorzien van een stukje velours en geen enkele bladzijde in het boek is gelijk, waardoor het des te meer een dagboek lijkt. Daarnaast waan je je vanaf de eerste bladzijde in de 16e eeuw door de specifieke schrijfstijl van Douglas Carlton Abrams. De gedachtes van Don Juan zijn zo vol leven opgeschreven dat je er wel van moet gaan houden.

En of hij nou heeft bestaan of niet, een mooie legende is het wel.

Afbeelding verwijderd door redactie

Meer informatie is te vinden op Dagboek van Don Juan.

Douglas Carlton Abrams
Dagboek van Don Juan
334 bladzijden
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, via Unieboek
ISBN: 9789026985713
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel Online!

Dagboek van Don Juan
Abrams, D.C.