Wereldmuziek uit Nederland

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wereldmuziek - die term hoor je tegenwoordig steeds vaker. Wat het nu precies is, lees je in het cd-boekje dat bij dit album hoort. Marcel Blok legt uit dat deze term halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw werd bedacht in Engeland. "Het stond toen voor een nieuwe stroming die voortkwam uit 'niet-westerse muziek'. Steeds meer niet-westerse muziek kwam onze kant uit en in de westerse landen zelf ontstonden bands die uitheemse elementen in hun eigen (pop)muziek verwerkten. Een ware golf kwam op gang die wereldwijd veel aandacht kreeg. Anno 2007 staat wereldmuziek voor een verzameling van muziekstijlen die raakvlakken heeft met of voortkomt uit traditionele volksmuziek, niet-westerse muziek en meer. Wereldmuziek is een paraplubegrip en misschien niets meer dan een handige term. Echter, de discussie rond de term is lang niet zo boeiend als de muziek die wordt gemaakt."

De muziek die we terugvinden op dit album is inderdaad erg boeiend. Zo horen we op de eerste cd een mix uit alle windstreken. Van Braziliaanse Samba tot de Argentijnse Tango naar Oost-Europese volksmuziek. In de meeste nummers horen we de traditie en elementen van de oorspronkelijke volksmuziek. Op het tweede album horen we meer jazz-invloeden, bigband en zelfs verzonnen taaltjes. Een lekker gevarieerd album dus.

Terwijl ik de tracklist doorneem, kom ik tot de ontdekking dat ik alleen Tango Dorado en Mala Vita ken. En ook dat was in het verleden voor mij een toevallige ontmoeting. Gelukkig hoef ik niet te gaan googlen naar de andere artiesten. In het cd-boekje worden ze namelijk stuk voor stuk beschreven met daarbij ook nog eens een link naar hun website. Hartstikke handig dus als je later nog meer van hen wilt horen. Zo was ik na het beluisteren van deze cd erg onder de indruk van Kasba, die met het nummer Illegal op dit album te horen zijn. Zij maken een mix van gnaoua, regga, raï en rock met een booschap. En zingen overwegend in het Marokkaans. Ik had nog nooit van ze gehoord, maar ze blijken op het nationale huwelijksfeest van Willem-Alexander en Maxima te hebben gespeeld.

Waar verzamelalbums vaak gevuld worden met oude, populaire nummers is dit echt een ontdekkingsreis. Er staan zelfs nummers op die nog moeten verschijnen, zoals Madalena van Tamara Maria. In het najaar zal het debuutalbum van deze bijzonder getalenteerde zangeres verschijnen. Eerder was Tamara Maria al te horen op North Sea Jazz. En dan zijn er nog de unieke live-registraties die de sfeer weergeven van dat moment. Een voorbeel hiervan is fado-zangeres Mónica Triga. Zij zing live het nummer Ana en raakt je hiermee in je ziel. Wat dat betreft vind ik dit echt een uniek album!

Dutch World Music Vol. 1
Various Artists
Casa de Música

Bestel hier online!
Dutch World Music V.1
Various Artists