Korte verhalen van Stephen King

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De veertien verhalen, allen van de hand van Stephen King, zijn ingedeeld door het schudden van kaarten. Random, maar volgens de schrijver ontstond er toevallig een mooi evenwicht tussen de verschillende soorten verhalen. En verschillend zijn ze wel degelijk. Vooral De kleine zusters van Eluria en Geluksvogel springen voor mij uit het bekende Stephen King-genre. Echt eng vind ik de meeste verhalen niet. Maar dat komt misschien wel omdat ik van dit genre houd. De meeste verhalen zijn eerder smerig dan eng. En toch blijf ik stug doorlezen. Benieuwd naar wat komen gaat.

Het titelverhaal beschrijft het leven van Dinky Earnshaw, iemand zonder diploma die alleen maar miezerige baantjes had, totdat hij gebeld werd door Mr. Sharpton. Dinky blijkt een trucje te kunnen. Een eigenschap waarmee hij, na een beetje training, mensen van de een op de andere dag dood laat gaan. Hiervoor wordt hij betaald door Mr. Sharpton. Veel is het niet, maar de secundaire voorzieningen zijn eventueel. Eventueel betekent dat het erg goed is.

Mijn favoriet van deze bundel is De kleine zusters van Eluria, toevallig een van de langste verhalen. Roland van Gilead is bezig met zijn zoektocht wanneer hij opeens wordt overvallen door groene mensen. Als hij wakker wordt, ligt hij in een soort ziekenhuis. Eerst denkt hij dat hij geholpen wordt, maar later blijkt dat de zusters voor de dood werken. Het verhaal heeft iets magisch over zich. Alle anderen zou je zo in het dagelijks leven kunnen plaatsen, hoe raar dat bij sommige ook klinkt. Dit verhaal is anders, het doet me een beetje denken aan een sprookje, een droom die je meeneemt naar een andere plek.


Stephen King

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om 1408 die sindskort in de bioscoop te zien is. Stephen King vindt dat als je een schrijver van horrorverhalen bent, je minstens een verhaal moet hebben dat over een spookkamer in een herberg gaat. Dit is zijn versie van dat verhaal. Het spookt in 1408. De manager van het hotel probeert Mike Enslin, een schrijver van horrorboeken, ervan te weerhouden een nacht door te brengen in de hotelkamer. Zelfs tijdens de weg naar boven probeert de manager nog van alles, hij noemt het aantal doden - zelfmoord en natuurlijke sterfgevallen. Ook heeft hij het over beroerten, hartaanvallen en epilepsieaanvallen die zijn voorgekomen in de kamer. Zelfs de kamermeisjes, die maar kort in de kamer zijn, hebben klachten zoals diabetes en emfyseem. Mike Enslin wuift het allemaal weg als toeval, totdat hij zelf in de kamer is geweest�

De verhalenbundel Alles is eventueel van Stephen King is een goed boek als je nog niet zo bekend bent met het werk van deze schrijver en je niet zeker weet of je het wel leuk vindt. Die veertien verhalen zijn allemaal erg verschillend en geven je een goed beeld van de veelzijdigheid van Stephen King. Ikzelf ga nu op zoek naar boeken over De Donkere Toren, waar De kleine zusters van Eluria bij horen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Stephen King
Alles is eventueel / 1408
462 bladzijden
Uitgeverij Luitingh
ISBN 9789024522583

Bestel Online!

Alles is eventueel / Filmeditie
Stephen King