Chaos, Vrije Sex en Love & Peace

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het leek wel een beetje een Idols reünie op de première van Hair afgelopen zaterdag in het Chassé Theater in Breda. Dewi Pechler (24), Joël de Tombe (26) en Yuli Minguel (29), alledrie deelnemers in de eerste editie van Idols in 2003, staan nu namelijk op de planken in de Rock Musical Hair. Ook Idols 1 finalist Jim Bakkum bezocht de première, omdat zijn vriendin Bettina Holwerda een van de rollen voor haar rekening neemt. Samen met Jelka van Houten is zij de grote naam in de musical Hair.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het verhaal gaat over Claude, die het leger in moet, maar zich vlak daarvoor in New York bij een troep hippies, onder leiding van de charismatische Berger, aansluit. Claude leert met hen de liefde, vrijheid en rebellie kennen en beleeft een gigantische trip. Wanneer hij dan toch naar het leger moet vertrekken, laat hij zijn nieuwe vrienden met pijn in het hart achter. Uiteraard komende bekende Hair nummers Hair, Aquarius, I got life en Let the Sunshine in voorbij in de Nederlandse vertaling van Jan Rot. De dialogen werden vertaald door niemand minder dan Ronald Giphart.

Qua vocalen is deze musical echt geweldig en hierin zijn het vooral de Idolssterren en Oren Schrijver die de kar trekken. Vooral de mooie Dewi is een indrukwekkende zangeres. Ongelofelijk dat deze dame nog steeds geen grote ster is in ons kleine kikkerlandje. De uitvoering is echter chaotisch, maar zal typisch Hair zijn. Drukke en psychedelische momenten wisselen zich af met breekbaarheid. Er staan veel mensen tegelijk op het podium en daarom gebeurt er erg veel. Te veel om diep in het verhaal te geraken. Op acteergebied steken vooral Marcel Veenendaal, Dunya Khayama en Jorrit Ruijs met kop en schouders boven de rest uit. Heel gedurfd is het openlijk tonen van vrije sexualiteit. Iedereen doet het met iedereen en ook openlijke homosexualiteit is geen taboe. Met als climax natuurlijk de volledige cast die geheel uit de kleren gaan vlak voor de pauze. Een aantal mensen was hier toch wel door geshockeerd, hoorden wij tijdens de pauze.

Afbeelding verwijderd door redactie

Na afloop van de voorstelling konden aanwezigen hun haar (Hair, get it?!) laten doen door vier hilarische 'gay' kappers, die van de meest burgerlijke coupes een sensatie maakten.
Geen hele grote sterren op de première van Hair, maar onder de aanwezigen toch wat klinkende namen zoals Albert Verlinden, Guido Weijers, Ursul de Geer, Xandra Brood, Rick Engelkes, Seth Gaaikema, Bart Chabot, Ronald Giphart, Kluun, Miryanna Van Reeden, Nicolette Kluijver en Daryl van Wouw. Waarschijnlijk hadden sommigen zich af laten schrikken, doordat de première in Breda plaats vond. Het was dan ook een drama om het Chassé te bereiken, door de tegenoverliggende kermis. Maar uiteindelijk is het een rit van bijna twee en half uur waard geweest.

Zie ook Hair in een nieuw jasje. Hair is nog zeker tot april 2008 te zien in diverse theaters in Nederland. Voor meer informatie en speellijst kijk op www.hairmusical.nl