Anneke van Giersbergen kiest een nieuwe weg

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
No hard feelings

. Anneke van Giersbergen heeft er beslist geen spijt van dertien jaar bij The Gathering te hebben gezeten en ze kijkt er met een goed gevoel op terug. "Ik heb behalve veel genoten, ook heel veel geleerd van die periode. The Gathering is en blijft een belangrijk deel van mijn leven. Het was een leven van ups & downs, van vallen en weer opstaan, maar vooral van veel magie en mijn muzikale passie delen met de fans. Die fans die zitten overal. Van Nederland en de rest van Europa tot in Noord- en vooral Zuid-Amerika met landen als Mexico en Chili, waar we een megastatus genoten. Nee, makkelijk was het niet om te stoppen. Als je zo'n besluit neemt, ga je ook niet over één nacht ijs. Het is vooral ook een heel emotioneel moment. Daar praat je eerst met mensen over en uiteindelijk vertel je het de hele band. Dan moet je de muzikanten vooral uitleggen waaróm. Bij mij is het ook geleidelijk gegaan. Op een gegeven moment dacht ik: 'Ik wil ook wel weer eens iets nieuws in mijn leven, iets van mezelf dat ik van onder af aan op kan bouwen.' Ook wilde ik voorkomen dat The Gathering routine werd, oftewel dat ik er geen voldoening meer in vond. Op het hoogtepunt stoppen leek me dus het beste idee."

Maar er speelde nog meer in het besluit van Anneke van Giersbergen. "Als je een partner en een klein kind hebt, dan wordt het ook steeds moeilijker om van die lange tournees te ondernemen. Je gaat je dierbaren steeds meer missen. Op een gegeven moment dacht ik: 'Ik wil erbij zijn als mijn zoontje Finn opgroeit en niet een paar maanden per jaar op reis zijn.' En toen was het besluit snel genomen," aldus de sympathieke zangeres, die trouwens nooit veel op heeft gehad met faam en sterstatus. "Ik heb dat altijd gezien als een klein onderdeeltje van het muzikantenbestaan. Het gaat er uiteindelijk om het échte werk en dat is het publiek blijven boeien met de muziek waar je zelf helemaal achter staat."

Afbeelding verwijderd door redactie

Na The Gathering bleek er één ding meer dan duidelijk: Anneke van Giersbergen wilde muziek blijven maken, maar dan op haar eigen manier. Zo ontstond ook haar project Agua de Annique. "Het is helemaal mijn ding en dat is een fijn gevoel. Aan de ene kant is het een hele grote verantwoordelijkheid, want je kunt niet zoals bij The Gathering terugvallen op de bandleden. Maar ik vind het ook leuk om in een wat kleinere setting op te treden met pure akoestisch-achtige liedjes." Het album van Anneke van Giersbergen kreeg de titel Air mee. Zoals de titel al bijna doet vermoeden, is het heel anders dan de muziek van The Gathering. "Muziek van The Gathering is donker, melancholisch. Agua de Annique heeft ook wel die melancholie, maar is wat minder gelaagd. Het gaat misschien meer de singer/songwriter kant op. Ik heb ook altijd veel gehad met lucht. Iedere keer als ik weer in een vliegtuig zat van het ene naar het andere punt en we hoog boven de wolken vlogen, voelde ik me dicht bij de hemel. Het gaf ook zo'n vrij en licht gevoel, heerlijk! Dat heeft me ook geïnspireerd tot mooie liedjes, die daar in veel gevallen te maken hebben."

Intussen is Annekes tweeënhalf-jarige zoontje Finn samen met zijn vader gearriveerd en mengt zich in het gesprek. Hij vindt het maar wát interessant dat zijn moeder geïnterviewd wordt en om kennis te maken met de aangeschoven journalisten. "Ik ben blij dat ik mijn carrière zo kan combineren met mijn gezinsleven. Mijn man Rob maakt ook deel uit van mijn nieuwe band. Zo is het allemaal mooi te combineren hè! Ik waak er nu ook voor dat ik niet wekenlang onderweg ben of een te druk tourschema krijg. Ik verheug me er nu al op om met Agua de Annique de zalen plat te spelen en de mensen kennis te laten maken met de muziek die ik nú maak. Natuurlijk hoop ik dat mijn nieuwe project succesvol is. ik ben al tevreden als ik lekker kan optreden en wat platen verkoop. Toch vertrouw ik er wel op dat ik mijn oude fans met deze muziek ook ga bereiken. En verder? Ik ga gewoon genieten van een nieuwe fase. Dat betekent van onderaf beginnen en het publiek opnieuw voor je winnen. Ik ben er helemaal klaar voor!"


Air
Agua De Annique