Nr. 23 blijft je achtervolgen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Aan het begin van de film moet ik nog heel erg wennen aan Jim Carrey, in een serieuze rol. Om sommige opmerkingen moet ik dan ook nog wel lachen, terwijl ze niet eens allemaal grappig bedoeld zijn. Gelukkig verandert mijn beeld van hem snel als de film vordert. Het helpt ook mee dat Jim Carrey zijn rol echt overtuigend weet neer te zetten. Al snel zit je in het verhaal en ga je meedenken over het nummer 23. Net zoals Walter maak je de verschillende connecties, tel je cijfers op en ga je het alfabet langs op zoek naar 23. De 'W' is bijvoorbeeld de 23ste letter van het alfabet. En Walter is geboren op 3 februari, de tweede maand van het jaar.

In het dagelijks leven werkt Walter als hondenvanger bij Animal Control. Doordat hij op een avond wordt gebeten door een hond met de naam Ned (bij elkaar opgeteld vormen de letters het getal 23), komt hij te laat op een afspraak met zijn vrouw Agatha. Tijdens het wachten vindt Agatha een mysterieus boek, waarmee ze Walter blij denkt te maken. Als snel neemt het boek Walter totaal in beslag. Hoe meer hij leest, hoe meer herkenning hij met zijn eigen leven ziet. Walter is ervan overtuigd dat het boek over hem gaat, en hij besluit de schrijver te gaan zoeken.

In zijn zoektocht naar de schrijver volgt Walter diens stappen en verblijft in hetzelfde hotel, in dezelfde kamer als de schrijver, nummer 23. Daar leest hij het boek uit, en komt erachter dat het eindigt met een moord. Maar het verhaal is nog niet af...

The Number 23 is een film die je aan het denken zet, tijdens en erna. Net zoals het hoofdpersonage kun je helemaal opgaan in het nummer 23 en het overal tegenkomen. Mij deed het een beetje denken aan Memento, door de flashbacks en het steeds zoeken naar de waarheid, al is deze film veel minder uitgebreid.



Number 23
Virginia Madsen & Jim Carrey

Tijd: 95 minuten.
Uitgebracht door: Paradiso Home Entertainment
Adviesleeftijd: 16 jaar