Een bijzonder boek over een bijzondere vrouw

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wellicht zegt de naam Leni Riefenstahl je in eerste instantie niets, maar toch was zij een van de belangrijkste figuren rond Adolf Hitler. Zij heeft documentaires gemaakt, die tot op heden worden gerekend tot twee van de meest baanbrekende documentaires ooit, namelijk Triumph des Willens en Olympia. Baanbrekend, maar ook onbeschaamde verheerlijkingen van het nazi-regime.

Alles wat Leni Riefenstahl deed, deed ze met volle overgave. Of het nou dansen, bergbeklimmen of filmen van films en documentaires was, Leni liet zich nooit uit het veld slaan. Zelfs oud worden had ze goed onder de knie, ze overleed in 2003 op 101-jarige leeftijd.

Filmwetenschapper Jürgen Trimborn schreef eerder gewaardeerde biografieën over Rudi Carell, Johannes Heesters en Hildegard Knef. Hij besloot om een boek te schrijven over de charismatische en bijzondere, maar ook het raadsel Leni Riefenstahl. Maar, zoals hij zelf zegt in zijn voorwoord, hij weet dat zijzelf niet de aangewezen persoon is om het raadsel rondom haar persoon op te lossen. Zij heeft er alles aangedaan om haar eigen versie van haar leven te beschermen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jürgen heeft een prachtig document weten samen te stellen over een vrouw die van geen ophouden weet. Een vrouw die boeit, interesseert en afschrikt. Maar bovenal is Leni een vrouw die ontzag inboezemt en je kan niet anders dan bewondering hebben voor haar doorzettingsvermogen. Het boek is helder en oprecht. Jürgen probeert een eerlijk beeld te schetsen en citeert regelmatig uit de eigen boeken van Leni. Hij weerlegt deze citaten, maar behoudt zijn respect voor haar en weet dit ook haarfijn over te brengen op de lezer.

Als je geïnteresseerd bent in het leven van deze filmmaakster, dan moet je het boek absoluut lezen. Maar ook voor mensen die nog nooit van haar hebben gehoord, is dit een bijzonder verhaal. Een vrouw die weet door te zetten. Ze maakte niet altijd politiek-correcte beslissingen, maar ze had alles over voor haar carrière en dat dwingt respect af.

Afbeelding verwijderd door redactie


Leni Riefenstahl
Thomas Leeflang

428 bladzijden
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN10: 9059112830 / ISBN13: 9789059112834