Sms-gedichten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De 160

In Nederland zijn naar schatting zo'n 19 miljoen actieve mobiele telefoons. Wie een mobieltje heeft, draagt die vrijwel altijd bij zich. Hij doet behalve als (verbaal) communicatiemiddel, ook dienst als agenda, wekker en notitieboekje. Je kan gewoon niet meer zonder! Voor je het weet klamp je je eraan vast als je in de file staat, de laatste trein hebt gemist, de weg kwijt bent... Volgens Sofie Cerutti is zo De 160 ontstaan. Uit verveling: als ze stond te wachten op de tram of op iemand die te laat op een afspraak kwam. Uit onrust: als dat verlossende woord maar niet kwam en ze berichten ging schrijven die nooit verstuurd mochten worden. Uit ergernis: als het laatste woord niet meer in dat ene sms'je past. En uit een esthetisch genoegen: als het wél precies paste. Door veel te prutsen lukte het haar om gedichten te maken die precies in de 160 tekens van een sms'je passen. Zo werd zij de uitvinder van De 160: een nieuwe dichtvorm, gebaseerd op de maximale lengte van een sms'je.

Sms: een wonder
van technisch vernuft
en innovatieve verbeelding.
Maar hoe pers ik
mijn liefde, mijn lust,
mijn verlangen in
honderzestig tekens inclusief wit?

Sofie wie?

Sofie Cerutti studeerde Nederlands en kunstgeschiedenis en is behalve de uitvinder van de dichtvorm 160, ook directeur van Stichting 160. Die stichting onderhoudt de dagelijkse rubriek '160' in nrc.next, geeft workshops, organiseert wedstrijden, ontwikkelt lesmateriaal voor middelbare scholen, maakt filmpjes en verspreidt de 160 kortom op zoveel mogelijk manieren. 160 tekens (inclusief wit) is Sofie's debuut. Begin 2008 wordt van haar hand 160 - bloemlezing van sms-gedichten verwacht.

Zorgvuldig

In een sms'je is het belangrijk om zorgvuldig te schrijven, het gaat erom precies te zijn in je woordkeus om misvattingen te voorkomen. Sophie is geen dichter, maar ze houdt van zorgvuldig schrijven. Die 160 tekens schiepen voor haar een vrijheid om te dichten. De gedichten zijn als een eenentwintigste-eeuwse haiku: een poëtische dwangbuis die de dichter tot grote compactheid dwingt. Maar door de beperking van het aantal tekens, kan je je ook heel vrij voelen.

Respect voor de taal aub,
ook via sms:
waarom geen puntkomma
in dit apparaat:, wél
een ü maar géén puntjes
op de i, wél über maar
veroordeeld tot geillustreerd?

Verslavend
160 tekens (inclusief wit)

is een verrassend leuk boekje. Op elke bladzijde staat een 160 en als je die bladzijde tegen het licht houdt, zie je meteen waar de spaties horen te staan (die staan namelijk op de achterkant van de bladzijde gedrukt). Soms lijkt het alsof een gedicht langer dan 160 tekens is en typ ik voor de zekerheid het gedicht in op mijn mobieltje: ongelofelijk, maar het klopt allemaal! De sms-gedichten gaan over liefde, eenzaamheid, mobiele telefonie en de onmacht elkaar werkelijk te bereiken. Sofie Cerutti schrijft prikkelende, melancholieke gedichten die behalve vormvast ook lichtvoetig en speels zijn. Door de dvd waarop lesmateriaal staat voor het voortgezet onderwijs, raak ik helemaal geïnspireerd. Voor ik het doorheb, zit ik zelf een 160 in elkaar te prutsen. Het is zo leuk om zo te dichten! Alsof je een moeilijke puzzel oplost. Je kan het dichten vrijwel overal doen en je hoeft het aan niemand te laten lezen. En een 160 schrijven kan echt iedereen, zolang je maar een mobieltje hebt. Ik vraag me alleen af hoelang een 160 een 160 blijft: met de techniek van tegenwoordig verwacht ik dat we binnen no-time meer tekens in een sms'je kwijt kunnen...



160 tekens inclusief wit + CD-ROM
Koos van Weringh

95 bladzijden
Extra: een dvd met daarop lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs, een leuk interview met Sofie Cerutti over 160 tekens en filmpjes met bijbehorende sms-gedichten.
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029080477
www.precies160.nl