Paul McCartney staat voor succes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Al ruim veertig jaar is Paul McCartney een vaste naam aan het muziekfirmament. Absolute wereldroem vergaart hij natuurlijk met The Fab Four uit Liverpool, The Beatles. Daar blijft het niet bij. Want na het definitieve einde van de meest bekende popgroep ooit, in 1969, weet McCartney een meer dan succesvolle solocarrière op te bouwen. In 1970 brengt hij zijn eerste solo-album McCartney uit. Toch kan hij het groepsgevoel niet helemaal loslaten en een jaar later richt hij de band Wings op, waarin ook zijn vrouw Linda een prominente plaats inneemt. Na het stoppen van de band in 1981, blijft McCartney tot op heden nieuwe albums maken. Dat zijn muziek op prijs wordt gesteld, blijkt wel uit het feit dat hij in 1996 geridderd wordt tot Sir Paul McCartney.

De eerste dvd bevat ruim twintig nummers uit de eerste helft van zijn soloperiode, vanaf de single Maybe I'm amazed uit 1970 tot het duet Say Say Say, dat McCartney in 1983 met Michael Jackson opnam. Paul levert commentaar bij alle clips, waarbij hij vertelt hoe een nummer tot stand is gekomen en wat de eventuele boodschap is. Zo is het duet met Wacko Jacko tot stand gekomen door een telefoontje van Jackson zelf, voor wie Paul eerder overigens al het nummer The girl is mine heeft geschreven. Ook zijn duet met Stevie Wonder, Ebony and ivory, ontbreekt niet, net als de klassieker Mull of Kintyre uit 1977. Dit lied schrijft McCartney in het gelijknamige gebied in Schotland, waar hij een vakantiehuis heeft.

Paul McCartney op het podium

De tweede dvd heeft dezelfde opbouw als de eerste: zo'n twintig nummers uit het omvangrijke muziekarchief van Paul McCartney, daterend uit de periode 1993 tot en met 2005. De man uit Liverpool vertelt wederom het verhaal achter de nummers en hij laat weten dat hij een videoclip met figuranten erbij veel leuker vindt om op te nemen, al was het alleen maar om de goede sfeer die er vaak hangt. Paul heeft in de loop der jaren ook enkele filmsongs opgenomen, waaronder Spies like us en natuurlijk Live and let die, uit de gelijknamige Bond-film. Wat opvalt aan de clips is dat er niet alleen veel humor gebruikt wordt, maar ook dat McCartney niet het type is om zich er gemakkelijk vanaf te maken: er wordt vaak iets nieuws uitgeprobeerd en regelmatig is er een heel verhaaltje om een clip heen gemaakt.

De laatste dvd bevat louter opnamens van live-optredens. Zo gaat de kijker terug in de tijd naar 1976, met beelden van de wereldtournee Rockshow van de band Wings. Ook zijn er enkele nummers te zien van een Unplugged-optreden uit 1991 en is er het optreden op het grootste openluchtmuziekfestival ter wereld, Glastonbury. Bovendien biedt elke dvd enkele extra's in de vorm van interviews, een optreden tijdens de Superbowl en het verhaal achter de vertolking van Let it be tijdens Live Aid in Wembley. Zeer de moeite waard is de documentaire Creating chaos at Abbey Road, waarin Paul McCartney vertelt over het allereerste begin van The Beatles en de jaren als solo-artiest. Natuurlijk ken ik de carrière van McCartney wel, maar bij het bekijken van de dvd-box heb ik pas gemerkt hoeveel bekende liedjes hij eigenlijk op zijn naam heeft staan. Voor de echte muziekliefhebber, fan of geen fan, is deze kroniek dan ook zeker de moeite waard.



The McCartney Years
Paul McCartney

Label: Warner Music
Speelduur: 375 minuten