Silkstone terug in je wereld

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Niels Geusebroek en Frans van Essen leren elkaar in 1998 kennen op de middelbare school en al snel besluiten ze om een band op te richten. Samen met enkele schoolgenoten wordt Silkstone geformeerd. Niels neemt de zangpartijen voor z'n rekening, Frans wordt de leadgitarist. Een paar jaar lang speelt de band covers, maar na drie jaar komt daar ineens een gouden kans: Silkstone mag spelen in het voorprogramma van Kane en wordt uitgenodigd voor een optreden in het radioprogamma van Isabelle Brinkman op 3FM. Een grote platenmaatschappij toont interesse en in 2002 komt de single Ready uit. Dit wordt meteen een grote hit in Nederland, waarna het eerste album niet lang op zich laat wachten: in 2003 verschijnt For a reason.

Op dit album staat de volgende hit What's the reason?. Er volgen optredens op de grote festivals, op televisie én in Sint Petersburg. Daarna wordt het echter stil rond Silkstone, dat inmiddels na enkele bandwisselingen bestaat uit het trio Niels Geusebroek, Niels Bik en Frans van Essen. Vorig jaar dook de band al de studio in om de opvolger van For a reason op te nemen, maar door een overstap naar een nieuwe platenmaatschappij is de release van Here in your world opgeschoven naar februari. En direct is al wel te horen dat het vier jaar heeft geduurd voor er weer een album is verschenen: het is iets minder 'poppy' en klinkt vanaf het begin volwassen.


De titeltrack is ook meteen de opener van het album. Here in your world is een lekker vlot nummer, ondanks de strijkers. In Keeps me together is duidelijk te horen dat de gitaarpartijen nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van de liedjes, wat ik zelf bepaald niet onprettig vind. Toch is een beetje afwisseling met wat rustige nummers altijd wel prettig en daar voldoen nummers als Happy here, It takes more en Stuck in the middle prima aan. Gelukkig wordt daarna ook weer het tempo wat opgeschroefd met Security en Hey man. Dat geldt ook voor de afsluiter van het twaalf nummers tellende album, Sensible, dat mij ergens doet denken aan een nummer van For a reason.

Ik moet zeggen dat ik weer even moest wennen aan het geluid van Silkstone. Vier jaar is tenslotte best lang in de muziekindustrie, je kan zo vergeten zijn. Toch klinkt het na een paar keer luisteren op een bepaalde manier wel weer vertrouwd. De afwisseling tussen wat meer pit en de rust in nummers maakt dat het, voor mij in ieder geval, prettig blijft om te luisteren naar Here in your world. En m'n eigen favorieten heb ik er toch al wel tussenuit gehaald: Out of my league, Never get close en Stuck in the middle hebben mijn duidelijke voorkeur. Het nieuwe album van deze jonge Haarlemmers ligt vanaf deze week in de winkels.

Here In Your World
Silkstone

Label: V2 Records
Speelduur: 46 minuten