Egbert Jan Weeber over zijn nieuwste film ALIBI

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
ALIBI

is een romantische komedie waarin de bijdehante Youssef (Achmed Akkabi) centraal staat. Zijn leven verandert wanneer hij Rick (Frederik Blom) tegen het lijf loopt. Ricks verhaal over zijn bloeiende handel in alibi's staat hem wel aan. Heb je een goede smoes nodig dan kun je op zijn kantoor een waterdicht alibi bestellen. Ook Sander (Egbert Jan Weeber) werkt op het alibikantoor. Youssef - die zijn hand helemaal niet omdraait voor een leugen - vindt al gauw zijn stek in het bedrijf. Totdat hij smoorverliefd wordt op Andrea (Georgina Verbaan), een meisje dat vaak bedrogen is. Ze wil daarom geen relatie meer met een man die leugens vertelt of iets te verbergen heeft. Daar begint dus voor Youssef het grote conflict...

In ALIBI is voor Egbert Jan Weeber ("Eggie") een bijrol weggelegd, waar hij toch heel enthousiast over is. "Ik was echt blij met mijn gekke bijrol in de film. Op de set heb ik het heel erg leuk gehad en ik kon het goed vinden met de andere acteurs. Ik mocht lekker doen waar ik zin in had en dat was fijn. Ik had het dus ook minder druk en dat voelde heel relaxed. Soms is het fijn als het even niet allemaal om jóu draait in een film. Zo kon ik wat 1-dimensionaler spelen en de joker van de film zijn. Dat voelde echt heel relaxed". Alhoewel hij niet in alle scènes zit heeft Egbert Jan er toch volop van kunnen genieten. "Natuurlijk is het mooi om een heftige, emotionele en zwaar dramatische rol te spelen. Ik bedoel zo'n rol die zwaar op je schouders drukt en waar een spanningsboog in zit en een dramatische ontwikkeling. Dat vergt ook veel van jezelf. Als daar dan een luchtige en grappige rol als deze tegenover staat dan maakt dat een mooie balans. Ik vind het ook leuk om iets te spelen wat ver van mijn bed staat, een rol die wat 'vreemder' is om te spelen. Ik zou dit in de toekomst ook best wat vaker willen doen.



Het is trouwens geen toeval dat Egbert Jan Weeber acteur is geworden. "Ik heb hier wel heel bewust voor gekozen. Van kleins af aan was ik al gek op aandacht. Ik zie mezelf nog op het schoolplein staan huilen. De belangstelling die daarna volgde vond ik prachtig. Ik was opeens het middelpunt van het hele schoolplein! Daarom kreeg ik al vroeg toneelles. Het toneel spelen en daarmee de realiteit ontvluchten vond ik een interessant gegeven. Ik kon zo ook lekker in mijn fantasie duiken en de realiteit ontvluchten".

Over fantasie gesproken: Egbert Jan Weeber is gek op rollen waarin hij in een hele andere wereld kan stappen. "Het lijkt me echt te gek om eens een rol te krijgen in een middeleeuws drama of een film die speelt in de riddertijd of in de tijd van de VOC. Ik had bijvoorbeeld dolgraag een rol gehad in een film als De Scheepsjongens van Bontekoe of in Kruistocht in Spijkerbroek. Dan ben je even heel ver weg uit de gewone wereld en kan je je fantasie volledig de vrije loop laten. Eigenlijk voel je je dan even weer helemaal kind en dat is een heerlijk gevoel. Dat is nou zo interessant aan het acteren. Je kunt iets zo mooi, bont of lelijk maken, net zoals je zelf wil dus. Ik hoop trouwens dat er in de toekomst veel sprookjesfilm gemaakt worden. Dan ben ik vast en zeker de eerste die daar graag een rol in zou willen hebben".

ALIBI draait vanaf 14 februari in de Nederlandse bioscopen.
Officiële website: www.alibifilm.nl.