De X-factor van Leona Lewis

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Leona maakte een heerlijke plaat, met veel potentiële hits. Haar midtempo single Bleeding Love bestormt momenteel al de Nederlandse hitlijsten en is bijna elk uur op radio en muziekzenders te horen. Leona's stem is zo goed en intens, dat ze zich kan meten met zanggrootheden als Mariah Carey en Whitney Houston. Dat bewees ze eerder al in het programma X Factor, waar ze prachtige vertolkingen gaf van nummers als I will always love you en Without You. En dat terwijl de Britse pas 22 jaar is!

Best verkopende debuut

Eind 2006 won Leona Lewis de Engelse versie van X Factor. Haar eerste single, A Moment Like This, was direct een enorme kersthit met een nummer 1 notering. Het nummer brak het wereldrecord voor downloads door in het eerste half uur 50.000 downloads te verkopen. Van de single zijn in de eerste week 600.000 exemplaren verkocht. Dit maakte Leona Lewis de best verkopende debuterende artieste allertijden.

De Oost-Londense verwezenlijkte hiermee een droom die ze al sinds haar jeugd nastreefde. De demo's die ze opnam kwamen wel terecht bij Sony, maar Leona was met vijftien nog jong en onervaren. Met X Factor kwam dan toch haar grote doorbraak.

Rust en bezinning

Bewust is er daarom na A Moment Like This gekozen voor rust en bezinning. Leona heeft begin 2007 uitgebreid gewerkt aan haar eerste album, Spirit, een luxe die maar voor weinig talentenshow-winnaars is weggelegd. Haar album werd opgenomen in Londen, Atlanta, Miami en Los Angeles, met de crème de la crème aan internationaal productietalent. Met Simon Cowell én de legendarische Clive Davis voor het eerst in hun indrukwekkende carrières gezamenlijk achter de knoppen als executive producers, heeft ze de tijd en controle gekregen die nodig was om een topalbum te maken.

Spirit is daardoor een afwisselend en spannend album geworden. Leona over haar album: "Het album bevat klassieke liedjes met een eigentijds randje. Er staan een paar ballads op en ook een aantal uptempo nummers. Ik heb wat geëxperimenteerd. We hebben een paar opkomende producers gebruikt zoals Fernando, die coole elektronische 80's sounds hebben toegevoegd. Maar het is belangrijk voor me dat het allemaal degelijke nummers zijn. Ze zijn niet alleen gebaseerd op beats of volgen de laatste sound. Voor mij moeten liedjes ook akoestisch werken, want ik ben gewend om akoestische sets te spelen."

8 to watch in 2008

In haar thuisland Engeland kwam Spirit binnen op de eerste plek van de albumlijst, waarna het de boeken in kon als het snelst verkopende debuut ooit. Nu is de rest van de wereld aan de beurt om kennis te maken met deze artieste. Het Amerikaanse Entertainment Weekly tipt Leona als een van de '8 to watch in 2008' op entertainment-gebied.

Eén tip: luister deze cd niet als je liefdesverdriet hebt, want waarschijnlijk barst je bij elk nummer in janken uit. Spirit barst van de diepzinnige lovesongs. Gezongen met een dijk van een stem, dat dan weer wel!


Spirit
Leona Lewis

Label: Sony BMG
www.leonalewismusic.co.uk