Koelbloedige moord in de wei

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

George was een goede herder voor zijn kudde. Elke avond las hij hen voor uit nietszeggende romannetjes en dit werd door de schapen zeer gewaardeerd. De schok is dan ook groot als George vermoord blijkt te zijn. Een aantal mensen wordt op basis van hun opvallende gedrag meteen verdacht door de schapen. Zo komt de angstaanjagende slager - die door de dorpsgenoten 'Ham' wordt genoemd - regelmatig voorbij totdat hij een noodlottige val maakt dankzij het schaap Othello. Ook de godsdienstige Beth wordt door de schapen als mogelijke verdachte gezien. De slimme ooi Miss Maple heeft echter ook ontdekt dat er op het lichaam van George een pootafdruk is achtergelaten. Dat zou kunnen betekenen dat er een schaap is dat meer afweet van deze zaak.

Intussen worden de schapen verrast door de komst van herder Gabriel. Hij stalt zijn schapen en honden in de wei van George zijn kudde. De nieuwe schapen proberen de schapen van George te waarschuwen voor het feit dat zij als vleesschapen zouden kunnen eindigen. Gelukkig worden de schapen behoedt voor de slachtbank als het testament van George wordt voorgelezen. De verloren dochter van George - Rebecca - blijkt de schapen geërfd te hebben. Nu zijn de schapen nog gemotiveerder om de moord op George op te lossen. Als dit eenmaal gelukt is, rest hen nog een obstakel: hoe maken ze dit duidelijk aan de mensen?

Leonie Swann werd geboren in 1975 en studeerde filosofie, psychologie en Engelse literatuurwetenschappen in München en Berlijn. Ze werkte als freelancejournalist onder andere vanuit Frankrijk en Ierland, waar ze het idee kreeg voor haar debuut. Leonie Swann woont momenteel weer in Berlijn en werkt aan haar tweede boek.

Er zal zeker een doelgroep zijn voor verhalen over dieren met menselijke trekjes: ik behoor helaas niet tot deze groep. Doorgaans houd ik wel van een sappig moordmysterie, maar in dit boek werd ik telkens afgeleid door het feit dat het hier om schapen met menselijke eigenschappen ging en niet om mensen. Ook had ik moeite met het onthouden van de personages (wie nou welk schaap was). Al met al heeft het me veel moeite gekost om dit boek uit te lezen, maar voor diegene die van een uitdaging houdt: grijp je kans!


Daar buiten loopt een schaap
Leonie Swann

304 Bladzijden
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN 9789022550212