Liefde, hartstocht en creativiteit

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De jonge schilderes Mazarine gaat in de leer bij haar idool: de grote kunstschilder Cádiz. Hij leert haar de fijne kneepjes van de door hem uitgevonden kunststroming Schaamteloos Dualisme, maar zij leert hem minstens evenveel. De werken die door hun samenwerking ontstaan zijn fenomenaal. Ze behoren tot Cádiz beste schilderijen ooit. De wederzijdse bewondering tussen de twee schilders beperkt zich niet alleen tot de kunst. Mazarine valt voor haar oude leraar, die haar opa had kunnen zijn. Cádiz, getrouwd met de bekende fotografe Sara Miller, kan zijn dierlijke gevoelens voor Mazarine nauwelijks bedwingen.

Magische aantrekkingskracht

Wat er is toch met die Mazarine, die een magische aantrekkingskracht lijkt te hebben op iedereen die haar ontmoet? Niemand weet iets van haar geschiedenis, zijzelf evenmin. Ze weet alleen dat ze geen ouders meer heeft en in huis woont met het levenloze lichaam van een jong meisje: Sienna, of La Sainte. De geschiedenis van deze Sienna ontvouwt zich langzaam naarmate het verhaal vordert.

Prachtige volzinnen

Steeds meer personages eisen hun plek op in het verhaal, dat zich afspeelt in Parijs. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden, sommige zonder het te weten. De oude genootschap Arts Amantis, verbonden met het lichaam van La Sainte, zorgt voor een Dan Brown-achtig element in het verhaal. Maar de vergelijking stopt daar. Waar het de tijd aan ontbreekt is veel diepzinniger. Met prachtige volzinnen omschrijft Becerra de liefde als geen ander. Ze weet het onwaarschijnlijke aannemelijk te maken, wat een kunst op zich is.

Latin Literary Award

Ángela Becerra (1957) is geboren in Colombia, maar woont al jaren in het Spaanse Barcelona. Haar roman De voorlaatste droom werd in Colombia uitgeroepen tot Roman van het Jaar. Waar het de tijd aan ontbreekt werd bekroond met de Latin Literary Award.

Verhelderende ontknoping

En waar het de tijd aan ontbreekt? Stilstaan. Na vierhonderd pagina's volgt een verhelderende ontknoping. Becerra zegt in het nawoord dat ze feit en fictie enorm door elkaar heeft laten lopen. De geschiedenis van La Sainte blijkt deels gebaseerd op die van een andere heilige, hoe ongeloofwaardig het verhaal ook moge klinken.


Waar het de tijd aan ontbreekt
Ángela Becerra
431 bladzijden
Uitgeverij Sirene
ISBN10: 9058314758 | ISBN13: 9789058314758