De wondere wereld van Jason Mraz

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Kun je jezelf in een paar woorden omschrijven?

Heb ik maar een paar woorden? Dan ben ik zo klaar: Jason Mraz is een vrolijke, positieve jongen die veel beleeft aan het schrijven en vertolken van liedjes. Die zeggen alles over mezelf, want de meeste van mijn songs zijn autobiografisch dus daarin vind je alles over mij terug.

Is muziek altijd zo persoonlijk voor je geweest?

Daar kan ik alleen maar 'ja' op antwoorden. Ik ben er nog niet achter hoe ik vanuit een ander perspectief zou kunnen schrijven. Het is leuk om je eigen verhalen in een liedje te verwerken. Misschien dat ik in de toekomst nog wel eens over andere onderwerpen ga schrijven. Zo zou ik bijvoorbeeld ook de ervaringen van mijn vrienden in een liedje kunnen verwerken.

Je nieuwste album heet 'We Sing, We Dance, We Steal Things'. Hoe lang heb je erover gedaan om de liedjes voor deze plaat te maken?

Ik heb ze niet allemaal tegelijk geschreven, maar ik heb ze wel in één keer opgenomen. De liedjes beslaan een periode van zes maanden. Ze zijn op diverse plaatsen in Amerika ontstaan, evenals op verschillende momenten van de dag. Ik ben erg blij met mijn nieuwe album. Het geeft precies weer wie ik ben en wat ik aan de mensen wil vertellen.


Hoe ben je eigenlijk in de muziek begonnen?

Dat weet ik eigenlijk niet meer precies. Ik ben van Virginia naar San Diego verhuist. Aan de kust heb je altijd meer mogelijkheden als artiest. Het was mijn droom om in café's te spelen en daarmee mijn geld te verdienen. Geloof me of niet, maar het is er nooit van gekomen. Ik werd in San Diego al snel ontdekt en toen stroomden de aanvragen meteen binnen. Die droom van het spelen in oude kroegen is dus nog steeds van kracht.

Je zegt zelf dat improviseren één van je favoriete bezigheden is?

Vooral tijdens mijn concerten, maar ook thuis improviseer ik heel erg graag. Ik ben gek op freestylen. Daarom is geen van mijn optredens hetzelfde. Ik verander ook graag de teksten van mijn liedjes. Zo kan ik het publiek lekker op het verkeerde been zetten. Improviseren doe ik ook in de keuken, waar ik tijdens het klaarmaken van de maaltijd graag met vrienden een liedje zing. Gezellig toch?

Hoe bevalt het je eigenlijk hier in Amsterdam?

Ik ben gek op deze stad. Ik kan me goed vinden in de Nederlandse mentaliteit van 'alles kan en alles mag'. Daar heb ik tijdens een vorig bezoek al uitgebreid kennis mee gemaakt. Vorig jaar heb ik door Europa gereisd met alleen een rugzakje en wat geld. Nederland was toen al een van mijn favoriete bestemmingen. Ik voel me hier helemaal thuis, echt waar! Wie weet koop ik nog wel eens een gezellig huisje in Amsterdam.