Nominatielunch Musical Awards 2008

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Grote kanshebber is Ciske de Rat met dertien nominaties, onder andere voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical. Wij vroegen aan Marjolijn Touw - kanshebster voor de Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol in een Grote Musical - waar ze was toen ze hoorde dat ze had gewonnen: "Ik was aan het koken. Ik ben om de één of andere reden altijd aan het koken als de nominaties binnenkomen. Mijn dochter vond de envelop op de deurmat en toen kwam er van kokkerellen niets meer. Ik heb de hele avond aan de telefoon gehangen. Of ik de Award win weet ik niet. Ik hoop het wel, want ik heb zo hard gewerkt om iets van deze rol te maken. Dat doet natuurlijk iedereen, maar de moeder van Ciske is niet heel sympathiek, dus is het extra moeilijk. Het is enerverend om elke dag zo boos te zijn en dood te gaan. Ik moet ook elke avond als ik klaar ben een half uur voor mezelf nemen."

René van Kooten is kanshebber voor de Award van Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical. En daar bovenop nog genomineerd voor Into the woods. Hij speelt Jean Valjean in Les Misérables. "Ik was net terug van een stuk fietsen en mijn hartslag was nogal hoog. Dus ik was rustig aan het uitblazen en toen kreeg ik het bericht van Celine (Purcell, red.). Ik heb als eerste mijn vader gebeld, die vindt het altijd het leukst als mij zoiets overkomt. Verder ben ik altijd vrij rustig als ik genomineerd word. Ik zie wel of ik win. Als ik niet win, dan hoop ik dat Wim van den Driessche de Award wint. Hij speelt Javert en dat doet hij heel goed. En dan blijft de Award in de kleedkamer, want die deel ik met Wim." Vervolgt lachend: "Dan kan ik het beeldje af en toe nog eens vasthouden."

Brigitte Heitzer is de grote winnares van 2008. Niet alleen won zij de televisieshow Op zoek naar Evita, ook mag zij avond aan avond de rol van haar leven spelen als Evita in de gelijknamige musical. En nu is ze ook nog eens genomineerd voor de Award van Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical. "Ik was in de kleedkamer toen ik hoorde dat ik genomineerd was. Ik was bezig om mijn pruik op te zetten en toevallig kwam Stanley (Burleson, red.) net voorbij. Ik heb hem dus ook maar gefeliciteerd!", zo vertelt de symphathieke Brabantse. Stanley Burleson is dit jaar twee keer genomineerd, voor de Award voor Beste choreografie/musical staging en voor zijn rol van Ché in Evita, maakt hij kans op de Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical. Brigitte: "Of ik een Award in de wacht sleep, weet ik eigenlijk niet. Ik heb alleen Mariska van Kolck in Ciske de Rat gezien en vond haar geweldig. De overige genomineerden heb ik helaas niet gezien."

Verrassend is ook de nominatie van Karel Simons, tenminste voor Karel zelf. Voor zijn rol in Brief voor de Koning is hij kanshebber voor de Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical. "Ik was echt verbaasd, want deze musical is alweer vrij lang gestopt en ik had dit echt niet verwacht. Ik weet niet of ik de Award ook ga winnen, want ik sta in zo'n tof rijtje. Ik kijk echt naar die mensen op. Grappig is ook dat Arjan Ederveen is genomineerd. Ik speelde toen ik veertien was in Oliver. Hij vertolkte de rol van Fagin, maar ik denk niet dat hij mij nog herkent."

William Spaaij laat het allemaal maar over zich heen komen. "Ik had nooit verwacht dat ik een nominatie zou krijgen voor mijn rol van Joe in Fame. Ik heb dan ook heel hard gejuicht toen ik het hoorde. En ik heb direct mijn moeder gebeld. Of ik de Award win weet ik niet. Jamai Lohman is in Les Misérables heel goed en ook de anderen zijn erg goed. Maar als het écht gaat om de drie disciplines, acteren, zingen en dansen, waar het in een musical om draait, dan maak ik misschien wel een goeie kans. Maar het wordt 2 juni hoe dan ook een feestje. Ik treed dan op met een stuk uit Footloose. En als ik wel win, dan valt mijn mond open van verbazing."

Arie Cupé, genomineerd voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical, hoopt dat hij wint. "De Fabeltjeskrant was de 21ste productie waar ik in speelde en ik hoop dat ik nu eindelijk eens een Award win. Toen ik begon met musicals was deze prijs er nog niet. Dus ja, het zou wel een echte eer zijn."

Ondanks dat Route 66 een nieuwe, anders dan anders productie is, wordt deze musical goed gewaardeerd. Niet alleen is hij genomineerd voor Beste Kleine Musical van de ANWB publieksprijs, ook zijn de spelers Rick Nicolet en Frank Lammers genomineerd voor respectievelijk Beste Vrouwelijke Bijrol in een Kleine Musical en Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical. Frank heeft zich speciaal voor deze gelegenheid gekleed in een roze shirt, met daarop de tekst Best Male Performance. Frank: "Dat heb ik expres gedaan. Al zat ik vanmorgen op de fiets en begon ik toch te twijfelen of ik er wel goed aan gedaan had. Maar het is gewoon een tof shirt." Voor 2 juni heeft hij ook al in zijn hoofd wat hij aantrekt: "Dat is gemakkelijk voor een man. Ik trek een smoking aan." De eerste reactie van Rick Nicolet was volgens Frank: "Oh, dan mag ik nieuwe jurken passen." Toch gaat ze voor haar oude, vertrouwde, zwarte jurkje. "Ik kan heel veel jurken gaan passen, maar die jurk zit gewoon het lekkerste." Of ze een kans maakt op de Award weet ze niet: "Nee, ze zijn allemaal heel goed. Ik denk niet dat ik de Award win." Waarop Frank zegt: "Anders krijg je een Award van mij. Voor Beste Collega!"

Op 2 juni zullen de Awards worden uitgereikt tijdens het negende John Kraaijkamp Musical Awards Gala. De AVRO zendt het gala van 20.30 tot 22.30 uur live uit op Nederland 1.