De Onschuld, intrigerend en lief

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het lijkt wel een beetje traditie te worden bij auteurs van historische romans: legendarische figuren als koningen en auteurs zijn figurant in een boek dat rond hun eigen leven geschreven is. Neem nu De Onschuld. William Blake (Brits schrijver, tekenaar, dichter, schilder en graveur) was de inspiratiebron voor auteur Tracy Chevalier – schrijfster van Meisje met de Parel - , de hoofdpersoon van De Onschuld is Jem Kellaway, het buurjongetje van deze dichter.

De Onschuld beschrijft de impact van een verhuizing van de familie Kellaway van Dorset naar Londen. Na de dramatische dood van Tommy Kellaway – zoon van Anne en Thomas en broer van Jem en Maisie – trekt het gezin naar Lambeth, een arbeiderswijk in Londen. Thomas Kellaway is meubelmaker en vindt werk in het wereldberoemde circus van Philip Astley. Door de grote verandering van leefomgeving kan het gezin enigszins omgaan met het verdriet. Maar het verdriet wordt ook verzacht door de vriendschappen die ontstaan: Jem raakt bevriend met Maggie, een extravert meisje uit de buurt, en met dichter en buurman William Blake en diens vrouw.

Het boek kabbelt een beetje voort. Is niet echt spannend of verrassend, niet echt opzienbarend of heftig. Maar De Onschuld is wel héél prettig leesbaar. Chevalier weet je tweehonderd jaar terug in de tijd te nemen en je te raken met details van een totaal onbekende wereld. Je vertoeft gedurende het boek in 1792, Londen, Lambeth en bent onderdeel van de wereld die Chevalier schept.

Het is een lief boek. De vriendschap tussen Maggie en Jem doet je terugdenken aan je eigen jeugd en aan je eigen (onschuldige) kalverliefde(s). Tegelijkertijd geloof je – wellicht net als vroeger – dat deze liefde meant to be is. De aanwezigheid van William Blake in de coulissen zorgt voor extra diepgang. De invalshoek van Chevalier is origineel, haar schrijfstijl rijk aan details. Het verhaal heeft geen spanning nodig, het heeft van zichzelf al vlees genoeg.


De onschuld
Tracy Chevalier
382 bladzijden
De Boekerij
ISBN 9789022546567