Na Ons... de zondvloed

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Openluchttheater is een bijzonder fenomeen. Het publiek ervaart de voorstelling heel anders dan wanneer het in een theater zit. Wind, regen, muggen, tropische temperaturen, in Nederland weet je nooit wat je kunt verwachten. Dat maakt zo'n productie extra speciaal. Regisseuse Claudia van Rooij is al maanden bezig met de voorbereidingen van Na Ons.... Na de ontwikkeling van het script en de samenstelling van het artistieke en productieteam, konden de spelers geworven worden. "We hebben audities uitgeschreven in de hele provincie Noord-Holland. De basisspelcast bestaat uit ongeveer twintig acteurs en actrices met tekst. Zij zijn afkomstig uit alle hoeken van de regio. Van Amsterdam tot Hoorn en van Alkmaar en Schoorl tot Wognum. Sinds februari 2008 werken zij aan hun spel."

Na Ons... wordt een indrukwekkend theaterspektakel. De (overdekte) tribune biedt plaats aan 550 bezoekers. De 24-jarige Elvie Casteleijn (foto) speelt de hoofdrol. "Ik ben tien voorstellingen lang Elize, een meisje dat wil ontsnappen aan de sleur. Ze komt in een droomwereld terecht, waar ze ook de man van haar dromen tegenkomt. De andere bewoners zijn lang niet zo gecharmeerd van dat vreemde meisje, als dat haar held Dederick is. In het begin overheerst de nieuwsgierigheid, maar later worden de bewoners ronduit vijandig. Het gaat zelfs zover dat hun strijd tegen mij de aandacht van het grootste gevaar, het water, afleidt. Met desastreuze gevolgen."

Afbeelding verwijderd door redactie
Elvie repeteert met haar tegenspeler Martijn Groenendijk

Elvie vervolgt: "Het is echt geweldig om met zoveel mensen aan een dergelijk belevenistheater te werken. Al maanden repeteren we in kleine groepen en je weet dus eigenlijk niet precies waar de ander mee bezig is. Onlangs kwam een deel van de scènes samen op de locatie en dan gaat het bruisen. De thema's zijn klimaatsverandering en natuurdreiging. Daar hoor je natuurlijk elke dag wel wat over. Na Ons... is echter geen zwaar belerend of moralistisch stuk. Met een mooi verhaal, veel visueel spektakel en prachtige, speciaal gecomponeerde, muziek en zang beleeft het publiek een geweldige avond. En ondertussen geven we een belangrijke boodschap mee."

Als locatie is gekozen voor het recreatiegebied Geestmerambacht. Claudia vertelt: "Daar aan het meertje van dit natuurgebied ligt een grote berg. Die berg, het water en de rietvelden vormen het natuurlijke decor van Na Ons... De natuur is onvoorspelbaar. Voor hetzelfde geld gaat het tijdens een voorstelling regenen of waaien. Dat nemen wij allemaal mee in onze voorstelling. Dat onverwachte is het mooiste aspect van locatietheater. Gelukkig zit het publiek droog!"

Afbeelding verwijderd door redactie
Claudia (met zonnebril) kijkt ingespannen naar de eerste repetitie op locatie

Het verhaal van Na Ons... is speciaal ontwikkeld voor deze voorstelling. Ook de muziek werd op maat gecomponeerd. Marieke van Diepen nam die taak op zich. Ze schreef, naast de begeleidende muziek die door de live band onder de scènes wordt gespeeld, ook een aantal zangnummers. Het tachtigkoppige koor en de solisten uit de spelcast laten een aantal prachtige nummers horen. Mariekes muziek varieert van Latijnse liederen, blues, een fel ruzielied, een bombastische aria tot een prachtig liefdeslied.

In totaal zullen zo'n 160 acteurs, actrices, zangers en zangeressen het natuurlijke podium betreden. Claudia schetst met glinsterende ogen: "Er komt ook een oorlogsscène in voor en dan kun je met een handje vol mannen zo weinig. Speciaal voor dit stuk hebben we een stagefighter ingehuurd. Hij zorgt ervoor dat deze massale vechtscène in goede banen gaat lopen. Veertig leden van de vechtsportclub uit de buurt hebben hun medewerking toegezegd. Dit gaat groots worden!"

Na Ons... gaat op 21 augustus in première en speelt tot en met 5 september. Reserveren kan via www.naons.nl.