Vrouwen houden van mannen, mannen houden van voetbal

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Er was een tijd dat ik het idee van voetbal wel begreep, misschien niet de scheldpartijen en de vele inspanning op het veld, maar ik kon er op zijn minst naar kijken. Want waar voetbal is, zijn mannen. En ach, kijken naar zo'n exemplaar dat over het veld rent met een mooie partij bovenbenen en kuiten is natuurlijk niet het einde van de wereld. Daarnaast zijn voetbalmannen échte mannen: ze hebben brede schouders, getrainde lichamen, spugen en zweten, maar dat laatste rook ik jaren geleden toch nooit. Menig voetbalman aan de muur kon alleen maar mooi zijn, plaatste geen voetbaltas midden in de huiskamer, stonk niet, vroeg niet of je binnen een dag die geluksboxershort uit kon wassen. Maar bovenal: hij praatte niet uren over opgelopen blessures of analyseerde wedstrijden. Toen wilde ik ook zo'n man, een échte voetbalman.

En jawel, die dag kwam. Ik ontmoette mijn man. Nee, geen voetballer bij een profclub, die miljoenen per jaar verdient en een creditcard speciaal voor mij, zodat ik me enkel nog druk hoef te maken over de kleur van de slaapkamer. Nee, ik werd verliefd op een fanatieke amateur-voetballer. Daar lag ik niet wakker van, want je wordt tenslotte niet verliefd op iemands bankrekening. Mannen met een passie zijn tenslotte sexy en ik vond het mooi om te zien hoe hij heel zijn ziel en zaligheid in zijn hobby stopte. Ieder zijn eigen ding vind ik belangrijk.

Na een tijdje begonnen de eerste barstjes in mijn roze bril te ontstaan. Avondjes romantisch naar de bioscoop, uitgebreid eten met een wijntje en goede gesprekken, strandwandelingen en seks op zondag waren er niet bij. In het begin was ik blind van verliefdheid, maar ook mij viel het na een tijdje op dat mijn eigen voetbalman geen tijd voor me had. Naast zijn werk stond voetbal op de planning en aangezien dit een erg tijdrovende hobby is, begon mijn leventje een heel andere wending te krijgen. Met mededelingen als 'Vanavond blijven we thuis, want er is een belangrijke wedstrijd', 'Je vind het vast niet erg dat ik later thuis ben, dat is goed voor de teamspirit', 'Ik kan dan geen vakantie plannen hoor, want de wedstrijddata zijn nog niet bekend' tot -het aller ergste- 'Seks is slecht voor de wedstrijd', ondervond ik dat mannen tot veel in staat zijn, maar dat zie je vooral terug op het voetbalveld.

Mijn voetbalman speelt bij een amateurclub, traint twee keer per week fanatiek, voetbalt op zondag, waar natuurlijk nog andere wedstrijden worden gekeken. Zondagavond is het natuurlijk, hoe kan het ook anders, Studio Sport. De rest van de week worden de belangrijke wedstrijden gekeken of opgenomen om alsnog gekeken te worden. Vooral in tijden met het EK, WK, Champions Leque of Uefa Cup, is er natuurlijk geen plaats meer voor een vrouw in het leven van de voetbalman. Verder is de vrijdagavond gereserveerd voor de plaatselijke profclub, waar zingend, boerend en scheldend de wedstrijd wordt gekeken. Geloof me, als voetbalvrouw wil je het liefste ver, maar dan ook erg ver onder dat stoeltje wegkruipen. Een wedstrijd analyseren kunnen mannen ook erg goed. Hoewel vrouwen normaal toch uitmuntend zijn het herhaaldelijk vertellen van een verhaal - geloof me-, een man kan dit net zo goed of zelfs nog beter. Oja, voordat ik het nog vergeet: zaalvoetbal op de zaterdag. Zoals Carice van Houten zegt in de film Alles in Liefde: "Denk je alles gehad te hebben, en ja hoor, kan het altijd nog nét een stapje erger."

Ik weet het: ik was (en ben soms) verbitterd. Ik geef het ronduit toe. Maar ik weet ook dat er genoeg voetbalvrouwen rondlopen. De mate waarin de mannen fanatiek zijn verschilt natuurlijk enorm, maar voor alle vrouwen die soms wanhopig worden van deze driehoeksverhouding: lees het boek Vrouwen houden van mannen, mannen houden van voetbal. Een boek voor en over het leven van een voetbalvrouw. Het boek geeft vragen op antwoorden als: wat is er nou zo fascinerend aan het spel? Waarom is voetbal eigenlijk alleen voor mannen? Waarom verandert elke, in het gewone leven fatsoenlijke, nette man in een spugende scheldende supporter, bij een voetbalwedstrijd? wat gebeurt er in de mannenkleedkamer? Inmiddels weet ik wat er zo fascinerend is aan het spel, wat de man verwacht van de voetbalvrouw én als je slim bent leer je hoe je voetbaltechnieken toe kan passen op je relatie.

Het boek is geschreven met een flinke dosis humor. Hardop heb ik gelachen om de stukken over welke type voetballers er zijn, welke kapsels hot zijn op het voetbalveld en hoe het nou precies zit met die ene geluksboxer. Het boek is verder behoorlijk generaliserend, maar sommige zaken moet je dan ook met een korreltje zout nemen. Belangrijker is: Vrouwen houden van mannen, mannen houden van voetbal geeft je inzicht in zijn leven en daarmee ook in dat van jou.


Vrouwen houden van mannen, mannen houden van voetbal
C. Kleis
236 bladzijden
Uitgeverij Forum
ISBN 9789022549568
~