Oogcontact met Keane

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Er heerst bijna een soort geheim verbond tussen de fans, een sfeer die alleen échte liefhebbers ervaren. De wachtende fans praten druk na over het concert een dag eerder in Ahoy, waar bijna iedereen is geweest. Sommigen hebben het geluk VIP te zijn en mogen als eerste naar binnen, anderen moeten alsnog in een koude rij staan voor Hotel Arena, waar het speciale BNN-concert plaatsvindt. Tout bekend BNN showt z'n gezicht.

Tegenstelling

Groter kan de tegenstelling met een dag eerder bijna niet zijn: van evenementenhal voor zo'n tienduizend man, naar een 'bijna' huiskamersetting. Van kleine figuurtjes ter grootte van Playmobil-poppetjes naar een zowat aan te raken persoon vlak voor je op het podium. Van onpersoonlijk naar persoonlijk. Nederland voelt als een tweede thuis, vertelt zanger Tom Chaplin. Hij en z'n bandleden – pianist en bassist Tim Rice-Oxley en drummer Richard Hughes – zijn blij met hun Nederlandse aanhang, die ze bedanken voor de support en steun. Ze hebben het zichtbaar naar hun zin. De ogen fonkelen, ze werken zich in het zweet. Niet alleen het publiek, ook zíj gaan uit hun dak.

Armlengte

De zaal bruist van energie: iedereen zingt, danst en probeert de blik van Tom te vangen. Dat lijkt niet moeilijk: hij staat voor velen op armlengte afstand. Terwijl de band z'n grootste hits ten gehore brengt (onder andere Is It Any Wonder, Everybody's Changing en Somewhere Only We Know) ontploft de zaal bijna, maar ook de nieuwe nummers van het album Perfect Symmetry, dat op 10 oktober uitkwam, doen het goed. Tom test de lyric-kennis van zijn publiek, dat blijkt prima in orde.

Opnamen

Hoe hard het publiek ook om meer vraagt, na een kleine drie kwartier is het feest over. Hoorde je bij de ongelukkigen die buiten moesten blijven? Gelukkig zijn er opnamen gemaakt, die je 13 december kun beluisteren bij That's Live op de radio en tv. En het is de moeite waard, want dit is een concert zoals een concert oorspronkelijk bedoeld is: sfeervol, intens en met liefde gedaan.

Afbeelding verwijderd door redactie