Op je eigen sofa in therapie

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Helemaal voor mensen die verplicht vanuit hun werk een coach toegewezen krijgen, lijkt het mij een manier waarbij moeilijk te checken is of de cliënt zich wel inzet of zich er makkelijk vanaf maakt. Ook zijn resultaten moeilijk te toetsen. Al lezende verdwijnen mijn twijfels echter als sneeuw voor de zon. In de eerste hoofdstukken wordt uitvoerig beschreven hoe online coaching werkt en wat de voordelen zijn ten opzichte van face tot face contact.

Alle factoren die ervoor zorgen dat face to face contact juist een adequate behandeling moeilijker maken komen voorbij en dit leidt bij mij tot heel veel instemmend geknik. De therapeut die een stiekeme blik op zijn/haar horloge werpt, dat door de cliënt wordt opgemerkt, de wederzijdse verplichting om vriendelijk naar elkaar te glimlachen, alle spullen die in een vreemde ruimte de aandacht trekken. De schrijfster is zelf online coach en vermoedelijk een hele goede: zij beschrijft hoe een coach te werk dient te gaan en dat komt erg professioneel en cliëntvriendelijk over. Het risico blijft natuurlijk dat je helemaal geen goede coach treft en hoe moet het kaf van het koren worden gescheiden, aangezien het geen beschermd beroep is? Ook daarover wordt informatie gegeven in het boek. Er bestaan verenigingen die bepaalde criteria hanteren voor een coach, daar kan de coach bij aangesloten zijn. Wel handig om hiernaar te informeren, mocht iemand deze vorm van therapie overwegen.

Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken en wordt vanuit verschillende perspectieven benaderd: vanuit de cliënt die gecoacht wordt, vanuit de coach zelf en vanuit een werkgever die medewerkers laat coachen. Inmiddels ben ik al overtuigd van de werkzaamheid ervan en kunnen de meeste bedrijven mijns inziens beter investeren in het online coachen van medewerkers dan in allerlei dure teambuildings activiteiten en communicatiecursussen.

Ook worden de verschillende stromingen en methoden van therapie uitgebreid besproken. Door het hele boek heen staan voorbeelden uit de praktijk van onherkenbaar gemaakte cliënten. Het boek wordt afgesloten met het hoofdstuk over enkele casussen uit de praktijk en de bijbehorende problematiek, zoals alcoholverslaving, depressie, burn-out en relatieproblemen, veel voorkomende klachten dus.

Hoe vaag ik termen als mindfullness en dergelijke altijd vond, de schrijfster is de eerste persoon door wie deze begrippen voor mij helder en niet al te dwepend worden uitgelegd, zodat mijn aandacht erbij wordt gehouden. Eindelijk begrijp ik de bedoeling ervan en lijkt het me zelfs een hele nuttige methode om te leren. Sterker nog, mocht ik ooit therapie nodig hebben ga ik voor een online beh@ndeling!


Het succes van online coaching
Windrich, M. Drs.
Uitgeverij
Spectrum
ISBN: 9789027497383