Gelikt of getikt?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het moge duidelijk zijn. Wie het album 808s & Heartbreak van Kanye West aanschaft omdat je zo lekker mee kon galmen met het nummer Homecoming samen met Chris Martin of American Boy met Estelle, komt enigszins bedrogen uit. 808s & Heartbreak is een album met computerstemmen, bliepjes en een percussie band.

Een percussie band? Jazeker, een percussie band. Kenmerkend aan de Roland TR-808 is dat deze een typisch percussie geluid produceert. In nummers als Love Lockdown en Robocop speelt de percussie een prominente rol. Love Lockdown is daarbij het meest geslaagde nummer en naast Paranoid mijn favoriet van het album. Love Lockdown begint enkel met een lage, volle basdreun waarna het nummer zich opbouwt door het invallen van de zang, de piano en uiteindelijk de lekker opzwepende percussie. In Paranoid staat de auto-tune, gelukkig, niet zo op de voorgrond, heeft een lekker pakkend refrein en de beat roept op tot een rondedans in de kamer. Robocop is het meest opgewekte nummer van het album. Violen en zelfs een bel worden gebruikt om het nummer op te fleuren. Robocop is opwekkend, maar dan wel op de enigszins vreemde manier die kenmerkend is voor 808s & Heartbreak.

Met het gebruik van de Roland TR-808 is het mysterie van 808s in de titel van het album opgelost. Heartbreak verwijst naar de moeilijke tijd die Kanye West het afgelopen jaar heeft beleefd. Zijn moeder overleed, de meest dierbare vrouw in zijn leven, en de relatie met zijn verloofde ging over. In het nummer Heartless wordt de pan aangeveegd met zijn ex. Cold Winter is een eerbetoon aan zijn moeder. Deze nummers, tezamen met de nummers zoals Say you will en Welcome to Heartbreak zijn wat stemmiger. Door de nasale zang van Kanye West en het gebruik van auto-tune, een apparaat om stemmen te vervormen, komen de emoties in deze nummers niet echt over. Door alle artificele toevoegingen mist het gevoel waardoor de nummers minder aansprekend zijn.

808s & Heartbreak laat me met gemengde gevoelens achter. Aan de ene kant is het een intrigerend album met originele muzikale spitsvondigheden. Aan de andere kant is het album teleurstellend en het overmatig gebruik van auto-tune irritant. Of de plaat gelikt of getikt is laat ik dan ook in het midden. Fascinerend is het in ieder geval.



808's & Heartbreak
Kanye West
Label:Roc-A-fella
EAN: 0602517931596