Gekmakende spanning met Simone van der Vlugt (+WIN)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
"Het gaat helemaal niet zoals ik het gepland had. Zomaar opeens verlies ik mijn grip op de situatie. Terwijl het juist zo goed ging. Bij alles wat ik doe zie ik Nadines gezicht, hoor ik haar stem. Ik wil haar geen pijn doen, maar het is niet te vermijden. Alles stort ineen, tenzij ik ingrijp..."

Herfstlied vertelt het verhaal van Nadine, journaliste voor de cultuurpagina van het Leidsch Dagblad. Nadine heeft het daar prima naar haar zin, maar eigenlijk zou ze het liefst een boek willen publiceren. Net als ze erin slaagt een uitgever voor haar werk te interesseren, wordt Leiden opgeschrikt door de moord op een jonge vrouw. Samen met haar collega's zit Nadine boven op het nieuws, waar ze steeds meer bij betrokken raakt. Als de vermoorde vrouw uiterlijk een sterke gelijkenis met Nadine blijkt te vertonen, kan ze de gebeurtenissen niet meer als toeval afdoen en beseft ze dat zij en haar dochter gevaar lopen. Vooral als de moordenaar meer slachtoffers maakt, die allemaal in Nadines omgeving verkeren.

Herfstlied is een spannende en afwisselende roman, die je meevoert in een doodgewoon leven van een doodgewone vrouw, dat opeens als donderslag bij heldere hemel omslaat. Het boek begint met een kennismaking met de belangrijkste personages. Nadine is een gemiddelde dertiger met een leuke baan en een tienerdochter. Ze komt sympatiek over en worstelt als iedere andere vrouw met ambities en onzekerheden. Haar zestienjarige dochter Marielle zit midden in de puberteit en bezorgt Nadine van tijd tot tijd de nodige moederlijke zorgen. Nadine wordt omringt door een groepje schrijversvrienden en leuke collega's. Wanneer ze wordt voorgesteld aan de aantrekkelijke uitgever Eelco, spat de aantrekkingskracht van het papier. Het duurt dan ook niet lang voordat er een liefdesrelatie met deze man ontstaat.

De introductie van alle omringenden duurt lang, maar is anderzijds wel noodzakelijk om de spanning goed op te kunnen voeren. Je moet alle personages zó goed kennen, dat je het als onmogelijk beschouwt dat zij iets met de moorden te maken zouden kunnen hebben, maar je tegelijkertijd nét niet genoeg weet om het volledig uit kunnen te sluiten. Eenmaal op de helft van het boek slaat het noodlot toe en ga je steeds meer gespannen op het puntje van je stoel zitten.

Gedurende het hele verhaal worden er constant subtiele toespelingen gedaan over personages, waardoor je hem of haar direct verdenkt. Nog geen bladzijde later slaat je twijfel om en verdenk je de volgende. Is het de buurman? Haar collega of vriendin? Haar baas of toch totaal iemand anders? Gek wordt je van deze opwinding, maar tegelijkertijd is het een sensatie waar je geen genoeg van kan krijgen. Met kloppend hart lees je haastig de zinnen weg en je moet je bijna bedwingen om niet alvast vooruit te bladeren. Het antwoord op de grote vraag wordt bewaard tot het einde en de zinderende ontknoping is dan ook allerverrassend.

Het perspectief van Nadine wordt afgewisseld met die van de ongenoemde moordenaar. De ziekelijke hersenspinsels van deze engerd geven je stille hints over de indentiteit van de moordernaar, maar zetten je net zo makkelijk op het verkeerde been.

Het valt niet te ontkennen: Herfstlied is een zinderend spannende roman, die je in razend tempo uitleest. Bevredigend sloeg ik de laatste bladzijde om. Iedereen moet het weten: de boeken van Simone van der Vlugt zijn absoluut het lezen waard.



Herfstlied
Simone van der Vlugt
276 bladzijden
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 9041412921/ 9789041412928

WIN!

Vrouw.nl mag een aantal boeken weggeven. Mail naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Herfstlied" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot vrijdag 20 februari 09.00 uur.